Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Η Energean Oil κυρίαρχος των κοιτασμάτων πετρελαίου στο βόρειο Αιγαίο


Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η τροποποιητική σύμβαση για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στον Πρίνο και στη Ν. Καβάλα, μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών KAVALA OIL και Energean Oil.
Κατά τη διενέργεια της ονομαστικής ψηφοφορίας, που είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες, η τροποποίηση υπερψηφίστηκε με ψήφους 164 υπέρ (από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης), καταψηφίστηκε από 110 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ τρεις ψήφισαν «παρών».
Η τροποποίηση της σύμβαση είχε τεθεί στο στόχαστρο των κομμάτων της Αντιπολίτευσης σε προηγούμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας μετά την ενδοεταιρική κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στην KAVALA OIL και την Energean Oil (Ενεργειακή Αιγαίου).
Συγκεκριμένα, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης κάλεσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να αποσύρει το νομοσχέδιο σταθμίζοντας τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση στις σχέσεις των δύο εταιρειών. Σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε από το προεδρείο να μη βάλει σε δοκιμασία το Σώμα να ψηφίσει μια σκανδαλώδη σύμβαση.
Τη διοίκηση της εταιρείας έχουν κατά 67% η Ενεργειακή Αιγαίου και κατά 33% οι εργαζόμενοι της Kavala Oil, με τους τελευταίους να σημειώνουν τον κίνδυνο να τεθούν εκτός παιχνιδιού, καθώς στην ανανέωση της σύμβασης εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της περιοχής επιχειρείται διπλή ανάθεση στην Kavala Oil και στην Ενεργειακή Αιγαίου.
Ωστόσο ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος επέμεινε στην ανάγκη κύρωσης της σύμβασης ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή «δεν συναρτάται ούτε εξαρτάται από τις όποιες τυχόν όψιμες επιστολές και επιγενόμενες ενδοεταιρικές διενέξεις οι οποίες στο βαθμό που υφίστανται ή θα εκδηλωθούν δεν αφορούν το ελληνικό κοινοβούλιο ούτε την εκτελεστική εξουσία αλλά θα πρέπει να επιλυθούν με άλλα μέσα και σε άλλα ακροατήρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου