Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Ονομαστική αναφορά σε Τουρκία για τους λαθρομετανάστες

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009 07:00

Βρυξέλλες

Η Ε.Ε. θα καλέσει την Τουρκία να υπογράψει ευρωπαϊκή συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών που εισέρχονται σε κοινοτικό έδαφος από την επικράτειά της.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται η ανάγκη για ενδυνάμωση του ρόλου του Οργανισμού για τη φύλαξη των Εξωτερικών Συνόρων (FRONTEX).

Την καλεί, επίσης, μέχρις ότου υπογραφεί η ευρωπαϊκή συμφωνία, να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία του 2001 που έχει υπογράψει με την Ελλάδα.

Η διατύπωση αυτή, που περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, αποτελούσε βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πέτυχε να κάμψει τις αντιδράσεις της τσεχικής προεδρίας και της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίες δεν ήθελαν να γίνει καμία ονομαστική αναφορά σε τρίτη χώρα.

Ειδικότερα, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, υπάρχουν 4 παράγραφοι για τη λαθρομετανάστευση, που συνοψίζονται ως εξής:

- Θα πρέπει να υπάρξει αποφασιστική ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα, βασιζόμενη στην επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών και στη δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών.

- Θα ενισχυθεί η συνεργασία για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., με την ενδυνάμωση του ρόλου του Οργανισμού για τη φύλαξη των Εξωτερικών Συνόρων (FRONTEX).

Προβλέπονται κοινές περιπολίες στα εξωτερικά σύνορα και κυρίως ο εν λόγω οργανισμός θα εμπλακεί ουσιαστικά στις κοινές πτήσεις επιστροφών των λαθρομεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

- Θα ενισχυθεί η συνεργασία με τις βασικότερες χώρες προέλευσης και διέλευσης παράνομων μεταναστών.

- Τίθεται ως προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής της Ε.Ε. με κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης λαθρομεταναστών. Αυτό αφορά, κυρίως την Τουρκία και τη Λιβύη.

- Επισημαίνεται ότι, μέχρι να συναφθούν οι συμφωνίες αυτές μεταξύ της Ε.Ε. και χωρών προέλευσης ή διέλευσης, οι χώρες που έχουν ήδη υπογράψει σχετικές διμερείς συμφωνίες θα πρέπει να τις εφαρμόσουν πλήρως

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Κομισιόν να φέρει συγκεκριμένες προτάσεις για την υλοποίηση των παραπάνω στο Συμβούλιο Υπουργών, καθώς επίσης και για τον τρόπο που θα εκφραστεί η κοινοτική αλληλεγγύη προς τις χώρες που έχουν μεγάλη πίεση.

Ως κορύφωση μιας επίμονης προσπάθειας, μακράς προσπάθειας, χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας, πάντως, ότι το θέμα χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/20/1679903.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου