Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

«Γύρισαν την πλάτη» στο δολάριο των ΗΠΑ

Μεγάλη ώθηση στο ευρωπαϊκό νόμισμα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Τρίτη, 21 Ιουλίου 2009 07:00

Στα χαμηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων έναντι του ευρώ υποχώρησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση το δολάριο, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν και πάλι πιο επικίνδυνα στοιχεία ενεργητικού και νομίσματα υψηλότερης απόδοσης, μετά από την ανακοίνωση των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου των επιχειρήσεων.

Το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για την ανάληψη ρίσκου έδωσε μεγάλη ώθηση στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , το οποίο βρέθηκε σε υψηλά 1,4249 δολαρίων, τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουνίου, με αποτέλεσμα το αμερικανικό νόμισμα να πραγματοποιήσει βουτιά σε χαμηλά έξι εβδομάδων και το γιεν [JPY=X] Σχετικά άρθρα να δέχεται κι αυτό έντονες πιέσεις.

Η είδηση για τη διάσωση την τελευταία στιγμή της CIT, συνέβαλε επίσης καταλυτικά στη βελτίωση του κλίματος στις χρηματαγορές, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών. Τα νομίσματα που θεωρούνται υψηλότερου ρίσκου, όπως το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας ενισχύθηκαν περαιτέρω μετά και το ράλι της προηγούμενη εβδομάδας, όταν οι επενδυτές εξέλαβαν τα μεικτά εταιρικά αποτελέσματα, ως θετικό σημάδι για το μέλλον της οικονομίας.

Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,8% έναντι του δολαρίου, στο 1,4208 δολάριο, ενώ αν ξεπεράσει το φράγμα του 1,4337 δολαρίου που άγγιξε τον Ιούνιο, τότε θα εκτινάξει την ισοτιμία του με το αμερικανικό νόμισμα στα υψηλότερα επίπεδα έτους.

Εντονες πιέσεις δέχονταν και οι ισοτιμίες του δολαρίου με άλλα νομίσματα, όπως η στερλίνα, το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, που ενισχύονταν έως και 1,5%, με το δολάριο Νέας Ζηλανδίας να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα έτους.

Αντίθετα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν έναντι του γιεν στα 94,55 γιεν, ενώ άνοδο κατέγραφε και το ευρώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 134,34 γιεν.

Ανοδος «ρεκόρ» για το ρούβλι

Τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο της τελευταίας δεκαετίας κατέγραψε, χθες, το ρούβλι έναντι του δολαρίου. Ωθηση στο ρωσικό νόμισμα, όπως και στις μετοχές της χώρας, έδωσαν οι προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου, που αποτελεί το βασικό εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας. Τα πετροδολάρια επί χρόνια γέμιζαν τα ταμεία της Ρωσίας και της χάριζαν ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης.

Τον προηγούμενο χρόνο, ωστόσο, η μεγάλη πτώση στις τιμές του αργού, σε συνδυασμό με την παγκόσμια κρίση, βύθισαν τη ρωσική οικονομία σε ύφεση και έθεσαν σε κλοιό πιέσεων το ρούβλι.

Η Ρωσία χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει περισσότερο από το 1/3 των αποθεμάτων της σε ξένο συνάλλαγμα, προκειμένου να συγκρατήσει την υποτίμηση του νομίσματος από τον Αύγουστο του 2008 έως τον Ιανουάριο του 2009, διάστημα κατά το οποίο οι τιμές του αργού υποχώρησαν περισσότερο από 30%.

Τους τελευταίους πέντε μήνες, ωστόσο, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, κυμαινόμενες κοντά στα 65 δολ. το βαρέλι, το ρωσικό νόμισμα καταγράφει κέρδη 15% έναντι του δολαρίου. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων αναδυόμενων οικονομιών, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Αναλυτές προβλέπουν ότι η άνοδος αυτή θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, έστω και με βραδύτερους ρυθμούς.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/21/1692665.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου