Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Για να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση, όταν θα μπαστακωθούνε οι Τούρκοι στο Καστελόριζο…! Φυσικά το απόλυτο τίποτα…


Έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα η πρόθεση της Αγκυρας να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια από το Καστελόριζο, αλλά και οι συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Μετά το μπαράζ υπερπτήσεων της περασμένης εβδομάδας, και τη «διακήρυξη» του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το σύνολο των διεκδικήσεων της Αγκυρας στο Αιγαίο, η Τουρκία προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω.

Στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Ιουλίου του 2008, σύμφωνα με την οποία η η τουρκική εταιρεία πετρελαίων αποκτά άδεια για έρευνες, πετρελαϊκές και σεισμολογικές, νότια και ανατολικά του Καστελόριζου και τμήμα της περιοχής βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι «το status quo στο Αιγαίο δεν επηρεάζεται από τέτοιες πρακτικές» και έκανε επίσης γνωστό πως ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα επικοινώνησε με τους αρμοδίους του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η «αλλαγή στρατηγικής αντίληψης της Τουρκίας» και τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει παραλείψει να πει ότι κανείς δεν πρέπει να θεωρεί της τάση της Ελλάδας τον Δεκέμβριο δεδομένη».

Κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της έναντι της Τουρκίας άσκησε και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. Οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι ακραίες, αλλά ακραία και ανησυχητική για τον τόπο είναι και η πλήρης απουσία εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Αλαβάνος, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να μπει πάγος στις διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο κ. Αλαβάνος επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν, και πρέπει να γίνει σαφές από σήμερα, να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και οι συνεννοήσεις της ΕΕ με την Τουρκία, στο βαθμό που παραμένει μία χώρα, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, δεν πολιτεύεται με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας και εξακολουθεί να κατέχει με τα στρατεύματά της ένα τμήμα εδάφους μιας χώρας μέλους της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Αλ.Αλαβάνος τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να συνεργασθεί και να στηρίξει τις κινήσεις του Κύπριου προέδρου Δ.Χριστόφια και της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο πάγωμα του κεφαλαίου «ενέργεια» της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, να στηρίξει επίσης τα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ.

«Βρίσκουν και τα κάνουν. Αλλά να ξέρουν οι Τούρκοι ότι όλοι δεν είμαστε ίδιοι» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αίσθηση προκάλεσαν αίσθηση προκάλεσε το μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη συμπλήρωση των 35 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε πως η «Νότια Κύπρος» -όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία- δεν θα μπορέσει ποτέ να θέσει υπό την κυριαρχία της τους Τουρκοκυπρίους και χαρακτήρισε την τουρκική απόβαση «σημείο καμπής» στην ιστορία του νησιού.

Εξίσου αίσθηση προκάλεσε το μήνυμα του Τούρκου υπουργού Τσεμίλ Τσιτσέκ, παρουσία του οποίου πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα στρατιωτική παρέλαση για τη συμπλήρωση των 35 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Μόνο μία λύση που θα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα των δύο λαών και των δύο κρατών είναι πιθανή. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τα δικαιώματα της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης», είπε ο Τσιτσέκ. «Η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει ποτέ τις υποχρεώσεις της ως εγγυήτρια».

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, εννέα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F-5, ειδικά για επιδείξεις, παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου και στη συνέχεια προσγειώθηκαν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Επίσης, δύο τουρκικές φρεγάτες και δύο εκπαιδευτικά πλοία της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων έχουν αγκυροβολήσει στα κατεχόμενα λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου.

http://pontikopagida.blogspot.com/2009/07/blog-post_2102.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου