Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Κερδοφόρες Τράπεζες σε χρεοκοπημένο κράτος !

Η ΑΓΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΑΦΑΙΜΑΞΕΩΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙΣΤΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ"ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΩΝ" ΚΕΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ(FED, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ,ΔΝΤ , ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ) ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ-ΕΒΡΑΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ. ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑΑΣΚΟΥΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ, Ε.Ε ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΗΕ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ. ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΠΤΟΥΣ Ή ΑΝΟΗΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ (ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΟΡΤΟΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΩΝ)ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ κ.α. ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡΧΕΩΣΕΙ ΩΣ ΤΟ ΛΑΙΜΟ.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΚΟ; ΜΑΛΛΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ. Ο ΥΠΕΡΕΙΔΗΣ ΕΙΠΕ:"αρχομένων δει των αδικημάτων εμφράσσειν τας οδούς. Οταν δ' άπαξ ριζωθή κακια και παλαιά γένηται καθάπερ σύντροφος αρρωστία, χαλεπόν αυτήν κατασβέσαι" {Πρέπει να φράξωμε το δρόμο στα αδικηματα , μόλις ξεμυτίσουν. Γιατί άπαξ και ριζωθή η κακία και παλιώση σαν μιά χρόνια αρρώστεια, είναι΄δύσκολοκατόπιν να την εξαφανίσης ) ΠΟΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ Ή ΤΗΣ Ε.Ε ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΧΕΡΙ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ; ΑΜΕΣΩΣ Ή ΘΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ Ή ΘΑ ΤΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΗ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ-ΑΝΔΡΕΚΕΛΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

ΑΜΦΙΚΤΥΩΝ

Γίνετε μέλος του ιστοτόπου:

http://amphiktyon.blogspot.

Κερδοφόρες Τράπεζες σε χρεοκοπημένο κράτος

Πώς γίνεται αυτό; Είναι δυνατόν; Όχι μόνο δυνατό είναι αλλά και αναμενόμενο. Οι τοκογλύφοι πάντα κερδίζουν, ακόμη και εν μέσω κρίσης και ύφεσης. Και οι Τράπεζες δεν είναι τίποτε διαφορετικό από τους τοκογλύφους. Απλά ασκούν θεσμοθετημένη τοκογλυφία. Όταν μάλιστα το χρεοκοπημένο κράτος τις ενισχύει και με ρευστό, σύμφωνα με το καπιταλιστικό αξίωμα, «βόηθα με φτωχέ να μη σου μοιάσω» – όπως συνέβη με τα 28 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα που τους έδωσε απλόχερα ο Καραμανλής χωρίς να τα ζητήσουν και χωρίς να τα έχουν ανάγκη – τότε η συνέχιση της κερδοφορίας τους είναι εξασφαλισμένη. Γι’ αυτό εγώ προσωπικά δεν εξεπλάγην με τη χθεσινή ανακοίνωση των κερδών της Alpha Bank.

«Με κέρδη που ξεπέρασαν τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκλεισε το α΄εξάμηνο για την Alpha Bank. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Alpha Bank διαμορφώθηκαν στο πρώτο μισό του έτους στα 214,7 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 180,8 εκατ. ευρώ που προέβλεπαν οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών.»

Πηγή: capital gr. «Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Δημήτριος Μαντζούνης δήλωσε: “Σε ένα εξαιρετικά σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον ενισχύσαμε περαιτέρω τον ισολογισμό μας, διατηρώντας επαρκή ρευστότητα, βελτιώνοντας την κεφαλαιακή μας θέση και ενισχύοντας τα αποθεματικά μας», αναφέρει στο ίδιο άρθρο το capital.gr. Για να δείτε και τα υπερκέρδη της εν λόγω τράπεζας την προηγούμενη χρονιά, παρακαλώ κάντε κλικ εδώ. Βλέπετε ότι δεν υπήρχε καμία ανάγκη κρατικής ενίσχυσης της ρευστότητάς της. Για το θέμα είχα γράψει σχετικό άρθρο το Νοέμβριο του 2008.

Ας θυμηθούμε τώρα τι θα έπαιρνε η ALPHA BANK από το δώρο των 28 δις του Καραμανλή. Η κατανομή προβλέπετο να ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο του περασμένου έτους, και η εν λόγω τράπεζα, σύμφωνα με άρθρο του Στέλιου Κράλογλου στο pbs.gr , θα λάμβανε: στο κομμάτι της αύξησης κεφαλαίου, 650 εκ. ευρώ, και στο κομμάτι της ρευστότητας 4 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το Φεβρουάριο του 2009, ο πρόεδρος της Alpha Bank, σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, είχε επισημάνει ότι το πακέτο των 28 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατεθεί και στα Βαλκάνια! (Δείτε εδώ) Έξω απ’ τα δόντια, ο κ. Κωστόπουλος είχε τότε τονίσει την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο «φυγής» των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τα χρήματα δεν έχουν χρώμα». Δείτε εδώ. Μπορεί τα χρήματα να μην έχουν χρώμα, κύριε Κωστόπουλε, αλλά έχουν προέλευση και κατάληξη. Και σε μια ευνομούμενη Πολιτεία η πρώτη μέριμνα μιας χρηστής (κι όχι άχρηστης) κυβέρνησης είναι η ευημερία του φορολογούμενου και τον πλούτο παράγοντος λαού της. Ο καλός οικογενειάρχης πρώτα φροντίζει το σπίτι του και μετά τους φτωχούς γείτονες, αν του περισσέψουν.

Δείτε παρακαλώ εδώ τα πολυάριθμα καταστήματα της ALPHA BANK στα Βαλκάνια, και αναρωτηθείτε, όπως αναρωτιέμαι κι εγώ: Τι κέρδος έχει ο Έλληνας φορολογούμενος από την επέκταση και την κερδοφορία Ελληνικών Τραπεζών στα Βαλκάνια, και γενικώς στο εξωτερικό; Και τι κέρδος είχε από τη μεταφορά εργοστασίων της Βορείου Ελλάδας στη Βουλγαρία; “Κέρδος”; Μα… προφανώς περισσότερη ανεργία για τους βορειοελλαδίτες αδελφούς μας, περισσότερους φόρους άμεσους ή έμμεσους για τον Έλληνα φορολογούμενο, περισσότερο εξωτερικό δανεισμό του κράτους μας με επαχθείς όρους. Κι’ όλα αυτά για να διευρύνονται τα κέρδη και η δόξα του μεγάλου κεφαλαίου, που δε γνωρίζει ποτέ ούτε κρίση ούτε ύφεση.

Λίγα λόγια τώρα για την τραπεζική τοκογλυφία. Όπως όλοι οι μικροκαταθέτες γνωρίζουν τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων μειώθηκαν κάτω από το ήμισυ με το που προέκυψε ξαφνικά η (κατασκευασμένη) παγκόσμια κρίση, απέναντι στην οποία ο τότε τσάρος της Οικονομίας, κ. Αλογοσκούφης, μας έλεγε ότι η Ελλάδα ήταν πλήρως θωρακισμένη διότι το χρηματοπιστωτικό της σύστημα δεν ήταν εκτεθειμένο σε τοξικά προϊόντα! Παρόλα αυτά εν μια νυκτί τα επιτόκια καταθέσεων για εξάμηνο από 6% που ήταν, έπεσαν στο 2.5%! Το περίεργο όμως, ου μη αλλά και αναμενόμενο, είναι ότι τα επιτόκια δανεισμού για στεγαστικούς λόγους δε μειώθηκαν κατά το ίδιο ποσοστό. Η ALPHA για παράδειγμα, το Δεκέμβριο του 2008 χορηγούσε στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο για πέντε χρόνια με 6,50%. Τον Αύγουστο του 2009 το αντίστοιχο σταθερό επιτόκιο 5ετούς διάρκειας της ίδιας Τράπεζας είναι 5,20%, δηλαδή μειωμένο μόνο κατά 20%, αντί για 50% που θα έπρεπε να είναι. Βλέπετε τώρα πώς βγαίνουν τα κέρδη των τραπεζών, ενώ το ανάλγητο προς το λαό κράτος είναι φύλακας άγγελός τους;

Εξάλλου τα επιτόκια καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών ελάχιστα μειώθηκαν. Με το ζόρι γύρω στο 0,5%! Αυτός είναι ο ορισμός της απόλυτης τοκογλυφίας! Πλήρης ασυδοσία στις Τράπεζες! Γενικευμένη καταλήστευση των καταθετών και των δανειοληπτών! Στο έλεος των Τραπεζών ο Έλληνας! Είναι να τραβάει κανείς τα μαλλιά του όταν συνειδητοποιεί σε ποια χώρα άγριας κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας ζούμε. Και μετά έχει το θράσος ο κ. Παπαθανασίου να ζητήσει από το λαό κι άλλες θυσίες! Από τις ασύδοτες Τράπεζες πότε θα ζητήσει το αυτονόητο, όταν μάλιστα τους πρόσφεραν και 28 δισ. υποτίθεται για χάρη του Ελληνικού λαού και της Εθνικής Οικονομίας, κι έχουν ένα λόγο παραπάνω να τις ελέγχουν;

«Είναι ώρα ευθύνης. Ή θα πάρουμε δύσκολες, αλλά εθνικά αναγκαίες αποφάσεις ή θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω», είπε χτες ο Υπουργός Οικονομίας στη συνάντησή του με το χαμογελαστό προεδρείο του ΣΕΒ. Δείτε εδώ. Εσείς πότε θ' αναλάβετε τις ευθύνες σας κύριε Παπαθανασίου; Θα περίμενε κανείς μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές η κυβέρνηση να ετοιμάζει την έξοδό της αναγγέλλοντας πρόωρες εκλογές, κι όχι να ετοιμάζεται και για άλλα φορομπηχτικά μέτρα. Τους μόνους φόρους που έχει υποχρέωση να πιάσει, και αποδείχτηκε ανίκανη έως τώρα να το κάνει, είναι των φοροφυγάδων. Εκείνων που κινούν την παραοικονομία και αυξάνουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Και κλείνω με μια αναφορά στο θεσμοθετημένο τζόγο, το ΧΑΑ. Εκεί είναι που δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ύφεση, από κρίση, και από επαπειλούμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Εκεί είναι που δεν ιδρώνει το αυτί τους ούτε από σεισμούς (θυμάστε το Σεπτέμβρη του 2009;), ούτε από πυρκαγιές, ούτε από πολιτική κρίση και κοινωνικές εξεγέρσεις. Εκεί έχουν δικό τους θεό, το Μαμμωνά, και το δικό τους χαβά. Από τη Δευτέρα, που η Ελλάδα ξεκίνησε να μετράει τις πληγές της από τις καταστροφικές πυρκαγιές του μαύρου Σαββατοκύριακου, η πορεία του ΧΑΑ είναι σταθερά ανοδική με λοκομοτίβα τις Τράπεζες! Δεν καταλαβαίνουν τίποτα από κρίση. Δε βλέπουν, δεν ακούν, δε μυρίζουν τον καπνό! Θυμάστε που μας παραμύθιαζε ο κ. Σημίτης ότι το Χρηματιστήριο είναι ο καθρέπτης της ελληνικής οικονομίας που τάχατες ανθούσε; Θυμάστε που με το παραμύθι αυτό εκμαύλισε (εκπόρνευσε) τους μισούς Έλληνες στον καιάδα του ΧΑΑ κι έχασαν το βιος τους;

("Σοσιαλιστική Ανακατανομή" κι αυτή, ε;)

Τώρα λοιπόν που το ΧΑΑ ανεβαίνει ακάθεκτο, ποιανής Οικονομίας είναι άραγε καθρέπτης; Κι αν η Οικονομία μας ανθεί γιατί μας το κρύβουν και μας καθήλωσαν τις συντάξεις και τους μισθούς; Γιατί μας ζητούν κι άλλες θυσίες; Η Οικονομία μας βεβαίως βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Όμως στο ΧΑΑ, όπως και σε όλα τα χρηματιστήρια, ακολουθούν άλλους κανόνες: τους κανόνες της χειραγώγησης, της εξαπάτησης των αφελών, και της αφαίμαξής τους με θεσμοθετημένη υπεξαίρεση. Πρέπει να περάσει στα χέρια του κεφαλαίου και το τελευταίο κομπόδεμα του αφελούς επενδυτή-τζογαδόρου. Αυτό είναι και το νόημα των απατηλών χρηματιστηριακών κύκλων, όπως γράφω και στο βιβλίο μου Σοφοκλέους Καζίνο που διατίθεται δωρεάν στην ιστοσελίδα μου.

Αυτά τα ολίγα και... καλή ανάνηψη!

Μαρία Σεφέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου