Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Πρόγραμμα της Ε.Ε. για την εγκατάσταση και άλλων «προσφύγων» στην Ευρώπη

Πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων

Ενα «κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα επανεγκατάστασης» που θα επιτρέψει σε μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τρίτες χώρες να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρότεινε χθες η Κομισιόν.
Το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ως στόχο να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες -κυρίως εκείνους που προέρχονται από κράτη της Αφρικής- να επιχειρήσουν να μπουν παράνομα στη Γηραιά Ηπειρο.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 65.596 πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν πέρυσι σε όλο τον κόσμο, το 6,7% από τους οποίους (4.378) έφτασαν στην Ευρώπη. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους αριθμούς που φτάνουν σε πολλές άλλες χώρες του βιομηχανικού κόσμου, κυρίως στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία», δήλωσε η Κομισιόν. Είναι γεγονός ότι πολλοί από αυτούς θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσα σε ετοιμόρροπες βάρκες.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα έχουν την ευχέρεια «να αποφασίζουν κατά πόσο θέλουν να προβούν σε επανεγκατάσταση προσφύγων και, στην περίπτωση αυτή, πόσους πρόσφυγες επιθυμούν να επανεγκαταστήσουν».
Το πρόγραμμα προβλέπει ότι τα μέλη θα αποφασίζουν από κοινού κάθε χρόνο σε ποιες ομάδες προσφύγων θα δίνεται προτεραιότητα για να επανεγκατασταθούν και να λάβουν μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων.
«Σήμερα η Επιτροπή κάνει ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να αποδείξει με συγκεκριμένο τρόπο την αλληλεγγύη της με τις τρίτες χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Μπαρό.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=5714841

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου