Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Αυτοί είναι οι δύο επόμενοι στόχοι της Γερμανίας μετά την Κύπρο


kipros 3 250x180 Αυτοί είναι οι δύο επόμενοι στόχοι της Γερμανίας μετά την Κύπρο  15 Απριλίου 2013 18:27
«Η Αυστρία δεν θα καταθέσει εύκολα τα όπλα στον αγώνα για τη διατήρηση του τραπεζικού απορρήτου της, δήλωσε σχεδόν εγωιστικά η υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. Ωστόσο, αγωνιά, καθώς μετά τη σύνθλιψη της Κύπρου…, η Ε.Ε. στρέφει πλέον τα πυρά της προς την Αυστρία και το Λουξεμβούργο», αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του ο ιστότοπος οικονομικού περιεχομένου Business Insider.
«Η Γερμανία έχει ήδη απομονώσει την περίπτωση του Λουξεμβούργου, μιας μικρής χώρας με υπερφουσκωμένο τραπεζικό τομέα που έχει προ πολλού κατηγορηθεί ως φορολογικός παράδεισος», σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι πρόκειται για περίπτωση παρόμοια της Κύπρου: «Ως μέρος της επιχείρησης διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, η Γερμανία επέμεινε ότι η Κύπρος – σύμφωνα με τα λόγια της ίδιας της Μέρκελ – οφείλει να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο της, πράγμα που έσπειρε τρόμο στο Λουξεμβούργο».
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου κατηγόρησαν, με δηλώσεις τους, τη Γερμανία για επιδίωξη ηγεμονίας στην Ευρώπη, δηλώνοντας πως η Γερμανία «δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τα επιχειρηματικά μοντέλα άλλων χωρών».
Όσον αφορά τώρα την Αυστρία, αυτή παραμένει απείθαρχη, μη δείχνοντας σημάδια συνεργατικότητας, ενώ οι Γερμανοί την λατρεύουν: αποτελεί εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό των Γερμανών του νότου, οι οποίοι την επισκέπτονται για διακοπές, σκι, διασκέδαση, αλλά και για τις τράπεζές της, το εδραίο καθεστώς μυστικότητας των οποίων θεωρείται ιδιαίτερα πρόσφορο.
Καθώς επισημαίνει το δημοσίευμα του Business Insider, κανείς στην Αυστρία – με πρώτη και καλύτερη την υπουργό οικονομικών κ. Φέκτερ – δεν θέλει να δει αυτή τη ροή κεφαλαίου να στραγγαλίζεται από μία ενδεχόμενη άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Στον αντίποδα των έντονων αντιδράσεων της Φέκτερ, το αφεντικό της, Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, πανικόβλητος από τα τεκταινόμενα στην Κύπρο, δηλώνει ότι η χώρα είναι ανοικτή να συζητήσει το ενδεχόμενο της αυτόματης ανταλλαγής τραπεζικών δεδομένων.
Η κατάσταση αναμένεται να αποδειχθεί περισσότερο περίπλοκη απ” όσο φαίνεται, καθώς σπάνια διαφωνούν η Γερμανία και η Αυστρία για χρηματοοικονομικά ζητήματα.
Ωστόσο, η άρση του τραπεζικού απορρήτου αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις του, με τη Φέκτερ να κινδυνεύει να αποδειχτεί η μεγάλη ηττημένη σε αυτή τη μάχη.
Πηγή: Business Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου