Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Η Noble αποφάνθηκε: Υγροποίηση αερίου στην Κύπρο



Μεγάλης σημασίας για το ίδιο το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι όσα ειπώθηκαν από εκπροσώπους της εταιρίας Noble που εμπλέκεται στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της νήσου.
Όπως αναφέρει σε πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ ο Πέτρος Θεοχαρίδης, στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, η εταιρία προωθεί τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην περιοχή Βασιλικό, για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη» με απευθείας αγωγό, σύνδεση του ισραηλινού «Λεβιάθαν» με το ίδιο τερματικό. Το τελικό προϊόν θα εξάγεται στην Άπω Ανατολή, με την εταιρία να εκτιμά ότι μπορεί να προσφέρει πολύ ανταγωνιστικές τιμές.
Τα ανωτέρω ελέχθησαν στο παγκόσμιο ενεργειακό συνέδριο «LNG 17», που διεξάγεται στο Τέξας από τις 16-19 Απριλίου, με την παρουσία των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως, όπως τωνGazprom, BP, Shell και άλλων πολλών. Η Noble επικέντρωσε τις παρουσιάσεις των συνέδρων τηςστις δυνατότητες ανάπτυξης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με τον καλό συνάδελφο, οι σχετικές με τα ελληνικά συμφέροντα παρουσιάσεις έγιναν από τους Gerald Peereboom, διευθυντή ανάπτυξης LNG της μητρικής Noble Energy, Gregory A. Beard, διευθυντή της Noble Energy Cyprus LNG Ltd (η εταιρία που σύστησε στην Κύπρο η Noble για το LNG) και Hans Peter Doorneweert, εμπορικό διευθυντή Ανάπτυξης LNG της Noble Energy.
Η κυπριακή εφημερίδα εξασφάλισε το 7σέλιδο έγγραφο της παρουσίασης των τριών στο φόρουμ και όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «αποτελεί πιθανόν την πλέον λεπτομερή και αποκαλυπτική δημόσια παρουσίαση που έγινε μέχρι τώρα από την αμερικανική εταιρεία σε σχέση με τη δραστηριότητα και τους σχεδιασμούς της σε Κύπρο και Ισραήλ».
Η ανάπτυξη των πόρων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου θα περιλαμβάνει καινοτόμες λύσεις. Οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν θέματα δύσκολα για αποφάσεις, όπως το πώς να επιτευχθεί εξισορρόπηση των εγχώριων απαιτήσεων με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων εξαγωγών.
Η Noble Energy, σύμφωνα με τους ιδίους, αντιμετωπίζει την εξής πρόκληση: «Την εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου μέσω εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στις χώρες υποδοχής (Κύπρος και Ισραήλ), για την ταυτόχρονη εξασφάλιση της ενεργειακής τους ασφάλειας, των οικονομικών, περιβαλλοντικών και γεωπολιτικών τους συμφερόντων».
Για περισσότερες λεπτομέρειες το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» μπορείτε να το επισκεφτείτε στη διεύθυνση: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/141684/anoixe-ta-chartia-tis-i-noble-gia-to-fa-tis-kyprou


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου