Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Νέες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας - Κίνας

20081128 Νέες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας - Κίνας
Με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Ζιντάο. Πριν την έναρξη της συνάντησης υπογράφηκαν τρεις συμφωνίες
Με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Ζιντάο στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα πραγματοποιήσει στο διάστημα παραμονής του στην Ελλάδα. Οι δύο πολιτικοί άνδρες συζήτησαν για την περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συναντήσεις Ζιντάο με ηγέτες κομμάτων

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντίδωρο 30 εκατ. ευρώ
«Δύο εκατ. λαθρομετανάστες»!
"Το ΕΣΥ συμβολίζει τη διαφθορά"
Κρύβει τον Αγγέλου η ΝΔ
Γαλάζιος διχασμός για τις ευθύνες
Στηρίζουν την Κύπρο ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
Βενιζέλος: Τον δρόμο της συγκάλυψης ακολουθεί η ΝΔ
Βαρύ το κλίμα για Εφραίμ στο Φανάρι
Πριν την έναρξη της συνάντησης υπογράφηκαν τρεις συμφωνίες για την παραχώρηση του σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του Λιμένα Πειραιά στην COSCO, δεύτερον, συμφωνία συνεργασίας του ΟΤΕ με την κινεζική εταιρία τηλεπικοινωνιών HUAWEI και συμφωνία μεταξύ της ΕΡΤ και της κινεζικής τηλεόρασης CCTV.


Σε δηλώσεις του μετά τη συνομιλία του με τον κ. Ζιντάο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε στρατηγική την ελληνοκινεζική οικονομική σχέση σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία της με την Κίνα ενώ δήλωσε αποφασισμένος για εμβάθυνση και επέκταση των ήδη «εντυπωσιακών» όπως σημείωσε αποτελεσμάτων των τεσσάρων τελευταίων ετών.

«Η σύμβαση OΛΠ - Cosco , η οποία υπεγράφη νωρίτερα, αποτελεί νέο σημαντικό κεφάλαιο στη συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι οι σημαντικότεροι πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων και σημείωσε ότι η χώρα μας με αυτή τη συμφωνία μετατρέπεται σε διαμετακομιστικό κέντρο της νότιας Ευρώπης.

Ο κ. Καραμανλής με τον Κινέζο πρόεδρο συζήτησαν επίσης για τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό καθώς επίσης και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ εξέτασαν και τρόπους αναβάθμισης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Από την πλευρά του, Ο Κινέζος πρόεδρος χαρακτήρισε εγκάρδια και εποικοδομητική τη συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή,η οποία,όπως είπε, αφορούσε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τόνισε ότι καταλήξαμε σε πολλές κοινές αντιλήψεις.
Εκτίμησε ότι από το 2006 η συνεργασία σε όλες τις πτυχές της σημείωσε μεγάλη πρόοδο και ανέφερε ότι η Κίνα είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνεργασίας της με την Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι εκτιμά την κατανόηση της Ελλάδας στα προβλήματα και τις ανησυχίες της Κίνας.

Ο κ. Ζιντάο τόνισε ότι η χώρα του αποδίδει μεγάλη σημασία στις διμερείς σχέσεις και είπε ότι η οικονομική και πολιτική συνεργασία είναι ο πυρήνας των σχέσεών μας.
Τόνισε επίσης ότι από δω και στο εξής πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους εξής τομείς:

• Διεύρυνση οικονομικής συνεργασίας, όπου, όπως είπε, η κινεζική πλευρά υποστηρίζει τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ανταγωνιστική αγορά της Κίνας. Ο κ. Ζιντάο επεσήμανε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να εξισορροπηθεί το διμερές εμπόριο.

• Η Ελλάδα και η Κίνα να εντείνουν τη ναυτιλιακή συνεργασία με επενδύσεις και υποδομές.

• Να ενισχυθούν οι ανθρωπιστικές ανταλλαγές, να ενταθεί η συνεργασία σε πολιτιστικό επίπεδο, με τη διδασκαλία αμφοτέρων των γλωσσών και να ενισχυθεί η προώθηση ακαδημαϊκών ανταλλαγών.

«Είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε τις κοινές προσπάθειες στη νέα τάξη πραγμάτων για την προώθηση της στρατηγικής σχέσης Κίνας - Ελλάδος», επισήμανε ο Πρόεδρος της Κίνας.

Για να δέεται και το video κλικ:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=1908926

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου