Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Τουρκία: «Βουτιά» μετοχών, ομολόγων και λίρας


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 7 Μαρτίου 2009 07:00

Σε ιστορικό ναδίρ βρέθηκε χθες η τουρκική λίρα, ενώ πτωτική εικόνα παρουσίασε η αγορά ομολόγων για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και το χρηματιστήριο αξιών κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Ενδοσυνεδριακά, η λίρα έπεσε 0,4%, στο 1,7950 έναντι του δολαρίου, φτάνοντας μέχρι και το 1,7878. Η εικόνα αυτή του τουρκικού νομίσματος οφείλεται, σύμφωνα με αναλυτές, στο γεγονός ότι μια συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Τουρκίας για τη χορήγηση δανείου φαίνεται να καθυστερεί αισθητά.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε, στις 2 Μαρτίου, ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται δάνειο από το ΔΝΤ και πως οι συνομιλίες πιθανόν να επαναληφθούν μετά τις τοπικές εκλογές της 29ης Μαρτίου. Οι συνομιλίες της Αγκυρας με το ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείου ναυάγησαν τον Ιανουάριο και από τότε δεν έχει γίνει λόγος για επανάληψη.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν σε θέματα μεσοπρόθεσμης διαρθρωτικής δημοσιονομικής μεταρρύθμισης. Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σε ειδική έκθεση, ανέφερε ότι η ανθεκτικότητα του τουρκικού τραπεζικού κλάδου έχει βελτιωθεί αισθητά.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/07/1638027.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου