Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Παραπλανητικές οι πληροφορίες για τις χώρες της Αν. Ευρώπης

Κοινό ανακοινωθέν Τσεχίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και Σλοβακίας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2009 07:00

Απάντηση στην κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έδωσαν, χθες, οι κεντρικές τράπεζες Τσεχίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και Σλοβακίας, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές και να απομακρύνουν τις ανησυχίες για το «εύθραυστο» των χρηματοπιστωτικών συστημάτων τους.
Καίριο πλήγμα, εν μέσω ανησυχιών για τον τραπεζικό τομέα, δέχθηκαν τα νομίσματα των χωρών της Αν. Ευρώπης, που είναι μέλη της Ε.Ε.

Σε κοινό ανακοινωθέν, που σκοπό έχει να στηρίξει τις οικονομίες τους, οι κεντρικοί τραπεζίτες των παραπάνω έξι χωρών κάλεσαν τους επενδυτές να εστιάσουν σε κάθε χώρα ξεχωριστά και όχι στην περιοχή ως σύνολο, χαρακτηρίζοντας «παραπλανητικές» τις προειδοποιήσεις για τις οικονομίες και τονίζοντας ότι οι μεγαλύτεροι ξένοι πιστωτές, που δραστηριοποιούνται στις χώρες αυτές, βρίσκονται σε «πολύ καλύτερη» κατάσταση σε σχέση με την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί.

Τα νομίσματα και οι μετοχές των χωρών της Αν. Ευρώπης, που είναι μέλη της Ε.Ε., δέχθηκαν καίριο πλήγμα εν μέσω ανησυχιών για τον τραπεζικό τομέα, την ανάπτυξη και την εξωτερική χρηματοδότηση της περιοχής, θέματα που έγιναν πρωτοσέλιδα δυτικών εφημερίδων τον προηγούμενο μήνα, με τις τοπικές αγορές να αποκαλούνται το νέο «subprime» της Ευρώπης.

«Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν... είναι συχνά υπεραπλουστευμένες και παραπλανητικές και μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή», επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ακόμη ότι η περιοχή παρουσίασε ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, εξαιρουμένης της Ουγγαρίας, ενώ απορρίπτονται «πρωτοβουλίες» που στοχεύουν στην αντιμετώπιση κινδύνων στα τοπικά χρηματοπιστωτικά συστήματα, με την επισήμανση ότι οι εποπτικές τραπεζικές αρχές κάθε χώρας ξεχωριστά είναι ικανές να ανταποκριθούν με αποτελεσματικό τρόπο στην κατάσταση.

Το ανακοινωθέν, ωστόσο, δεν εντυπωσίασε τους αναλυτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν θα μπορούσε να συμβάλει ιδιαίτερα στην αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή.

Στο μεταξύ, η ουγγρική κυβέρνηση πρότεινε στην ΕΚΤ να αποδεχθεί κρατικά χρεόγραφα που εκδίδονται από χώρες μη μέλη της Ευρωζώνης, ως εγγυημένα, στο πλαίσιο των διαδικασιών χρηματοδότησης, ενώ η Ουκρανή πρωθυπουργός κάλεσε, επίσης, την ΕΚΤ να επιτρέψει σε χώρες εκτός Ευρωζώνης να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε ευρώ, προειδοποιώντας να μην υψωθεί ξανά «Σιδηρούν Παραπέτασμα» στην Ευρώπη.

Καθησυχαστική εμφανίστηκε και η Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζοντας, μέσω εκπροσώπου της, ότι η πολωνική οικονομία είναι ισχυρότερη από άλλα μέλη της Ε.Ε. από το μπλοκ του πρώην υπαρκτού Σοσιαλισμού, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να ασκεί αυστηρό έλεγχο επί των δαπανών, γεγονός που πιθανόν να συνδράμει στην ανάκαμψη του ζλότι.

Η Σουηδία είναι η τελευταία χώρα που ανακοίνωσε χθες ότι θα δανείσει στη Λετονία 1,1 δισ. δολάρια το 2009, περισσότερα από κάθε άλλη σκανδιναβική χώρα, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης που προωθεί το ΔΝΤ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    * Πρόταση για μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη - 4/3 22:11
    * Fed: Η οικονομία επιδεινώθηκε περαιτέρω - 4/3 22:03
    * Μεντβέντεφ: Συντονισμός για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος - 4/3 19:49
    * Μπράουν: Oι ΗΠΑ να δείξουν το δρόμο εξόδου από την ύφεση - 4/3 19:32
    * Κομισιόν: Δεν αλλάζουν τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωζώνη - 4/3 19:05

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/05/1636949.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου