Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

«Κραχ» στο Ασφαλιστικό

Ξέμεινε από ρευστό το επικουρικό ταμείο της Γενικής Τράπεζας, στον «αέρα» συντάξεις και εφάπαξ. 

«Τρύπα» 650 εκατ. ευρώ στο Ταμείο του Δημοσίου, 1,2 δισ. ψάχνει ο ΟΠΑΔ

Σε οικονομικό «κραχ» οδηγούνται το ένα μετά το άλλο τα Ταμεία, με την οικονομική κρίση να δίνει τη... χαριστική βολή στο ασφαλιστικό σύστημα. Το τελευταίο κρούσμα αφορά στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού της Γενικής Τράπεζας, το οποίο ξέμεινε από ρευστό και δεν μπορεί να καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως αυτό τον μήνα πάνω από 1.000 συνταξιούχοι της Γενικής δεν μπορούν να πάρουν πλέον επικουρική σύνταξη. Την ίδια στιγμή οι 1.400 εργαζόμενοι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα λάβουν κατά την αποχώρησή τους το εφάπαξ.
Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων παρουσιάζει έλλειμμα 650 εκατ. ευρώ

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφερθεί πως το Ταμείο της Γενικής μόνο για τις επικουρικές συντάξεις χρειάζεται κάθε μήνα 850.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν έχει μετρητά, ενώ τα μηνιαία έσοδα από τις εισφορές δεν ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ και επομένως δεν αρκούν για την καταβολή των συντάξεων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να διαιρείται το ποσό αυτό και να δίνεται ένα τμήμα της επικουρικής σύνταξης στους ασφαλισμένους κάθε μήνα!
Η διοίκηση του επικουρικού ταμείου της Γενικής ζήτησε από τη Φάνη Πάλλη-Πετραλιά ένταξη του φορέα στο ΕΤΑΤ, χωρίς ωστόσο να ληφθούν αποφάσεις


Η διοίκηση του Ταμείου και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των συνταξιούχων επιρρίπτουν ευθύνες στη Societe Generale (ιδιοκτήτρια της Γενικής Τράπεζας) και ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα. Χθες ο πρόεδρος του Ταμείου Φίλιππος Ταυρής είχε συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, όπου συζητήθηκε η ένταξη του φορέα στο ΕΤΑΤ, αλλά δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις.

Το θέμα «κολλάει» στο κατά πόσο η Societe Generale θα δεχτεί να καταβάλει το τίμημα που της αναλογεί για να μπει στο ΕΤΑΤ και το οποίο υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια (ενδεχομένως να φτάνει και τα 200 εκατομμύρια).

Για να αρθεί το αδιέξοδο οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων ζητούν να υπάρξει πρωτοβουλία από το υπουργείο Οικονομίας και να εφαρμοστεί ο νόμος.

Σε περίπτωση που τελικά το Ταμείο δεν υπαχθεί στο ΕΤΑΤ είναι φανερό πως δεν θα μπορέσει να καταβάλει τις συντάξεις και το εφάπαξ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως τυχόν ένταξη στο ΕΤΕΑΜ -δηλαδή στον φορέα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα- θα οδηγούσε σε μείωση των συντάξεων κατά 40%.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στη Γενική, Δημήτρης Καλόγηρος, σημειώνει πως «ζητάμε να υπάρξει πιστή εφαρμογή του νόμου και απαιτούμε από την κυβέρνηση να το επιβάλει αυτό στους Γάλλους, οι οποίοι εφήρμοσαν κατά το ήμισυ τον νόμο».

Συνεχίζει τονίζοντας ότι «η Societe Generale με τη στάση της επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το Ταμείο, καθώς υλοποίησε τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου για περίπου 350 άτομα» και προσθέτει πως «το Ταμείο αποκλείστηκε από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2004, με αποτέλεσμα να χάσει και από εκεί χρήματα».

Οι εξελίξεις στο Ταμείο της Γενικής Τράπεζας αποτελούν απλά την κορυφή στο παγόβουνο, καθώς ήδη αρκετά Ταμεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων χρειάζεται 650 εκατομμύρια ευρώ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών αναμένεται να πάρει έκτακτη επιδότηση 600 εκατομμύρια, ενώ ο ΟΠΑΔ (περίθαλψη Δημοσίου)... ψάχνει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά από την πτώση του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικοί φορείς να καταγράφουν λογιστικές απώλειες 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε έναν μόλις χρόνο. Συγκεκριμένα, οι λογιστικές απώλειες από την πτώση της τιμής των μετοχών είναι 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ από την πορεία των αμοιβαίων κεφαλαίων εκτιμάται πως είναι 400 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως η αξία των μετοχών που διαθέτουν τα Ταμεία (κυρίως τραπεζών) έχει πέσει κατά 80%, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν και πραγματικές απώλειες, καθώς δεν παίρνουν τα μερίσματα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ  
kokkaliari@pegasus.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Γιώργος Κουτρουμάνης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής

Να αναλάβει η τράπεζα τις ευθύνες της
«Σε κάθε περίπτωση, εκείνοι που δεν φταίνε σε τίποτα είναι οι εργαζόμενοι, που έχουν πληρώσει τις εισφορές τους και είναι αδιανόητο να στερηθούν τη σύνταξή τους. Το υπουργείο Οικονομίας έχει τον πρώτο λόγο έτσι ώστε να αναλάβει η τράπεζα τις δικές της υποχρεώσεις. Οι τράπεζες με τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου έχουν επιβαρύνει σημαντικά τα Ταμεία χωρίς να έχουν αναλάβει τις υποχρεώσεις τους, σε μία περίοδο που η πτώση των τιμών του Χρηματιστηρίου έχει φέρει κάποιους φορείς σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Αν τα Ταμεία δεν ενισχυθούν, οι λογιστικές μέχρι τώρα απώλειες θα είναι πραγματικές και μεγάλες».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=4750&pubid=2568758


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου