Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Από την Κίνα η στήριξη στο ευρώ

Κατάφερε να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2009 07:00

Το ευρώ κατάφερε, χθες, να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους των προηγουμένων ημερών, χάρη στις προσδοκίες ότι η ανακοίνωση νέου πακέτου μέτρων οικονομικής στήριξης στην Κίνα θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην παγκόσμια οικονομία.

Η Κίνα ανακοίνωσε, χθες, ότι θα αυξήσει τις δαπάνες για έργα υποδομής, αλλά και για την ενίσχυση του μεταποιητικού τομέα, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι τα νέα μέτρα θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Οι γενικότερες συνθήκες, όμως, δεν έχουν αλλάξει, με τις χρηματοοικονομικές αγορές σε κρίση, τις πιστωτικές αγορές να δέχονται πιέσεις και τη διαπίστωση ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι την ανάκαμψη», τονίζει ο Ντέιβιντ Γουάτ της RBC Capital Markets.

Οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας είχαν αποτελέσει παράγοντα στήριξης για το δολάριο τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές περιόριζαν την έκθεσή τους σε μετοχές και άλλα ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, αναζητώντας την «ασφάλεια» με τοποθετήσεις σε δολάριο, το κυρίαρχο νόμισμα στα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο.

Παρ' όλα αυτά, το επενδυτικό ενδιαφέρον μένει εστιασμένο και τις σημερινές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Αγγλίας να προβλέπεται ότι θα μειώσουν το κόστος δανεισμού.

Το ευρώ κατέγραφε κέρδη έναντι του δολαρίου, καταφέρνοντας να ξεπεράσει το όριο τoυ 1,26 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Το δολάριο ενισχύθηκε στα υψηλότερα τεσσάρων μηνών έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του να απέχει μία «ανάσα» από τα 100 γιεν. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί, λόγω των ανησυχιών για τις προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας.

Αντίσταση του ενιαίου νομίσματος

Η έκθεση των δυτικοευρωπαϊκών τραπεζών στην Ανατολική Ευρώπη αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα έναντι του δολαρίου στους επόμενους μήνες, όμως το ενιαίο νόμισμα θα καταφέρει να «αντισταθεί», προβλέπουν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ευρώ θα παραμείνει εντός στενών ορίων διακύμανσης έναντι του δολαρίου μέχρι την επόμενη χρονιά, καθώς η ύφεση πλήττει και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Αλλά οι ανησυχίες ως προς τη δυνατότητα της Ανατολικής Ευρώπης να εξέλθει της οικονομικής επιβράδυνσης θα μπορούσαν να πιέσουν το ευρώ κάτω από το ναδίρ τριμήνου έναντι του δολαρίου, προτού ανακάμψει την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των στρατηγικών αναλυτών στη δημοσκόπηση, το ευρώ θα κυμανθεί μεταξύ 1,25 και 1,28 έναντι του δολαρίου κατά την προσεχή χρονιά, ενώ αρκετοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο υποχώρησής του κάτω από το 1,25 σε ένα μήνα.

Παράλληλα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι το γιεν [JPY=X] Σχετικά άρθρα θα συνεχίσει να υποχωρεί έναντι του αμερικανικού νομίσματος, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρη η εικόνα βαθιάς ύφεσης για την ιαπωνική οικονομία. Οι αναλυτές προβλέπουν υποχώρηση του γιεν στα 96 έναντι του δολαρίου στο επόμενο τρίμηνο, στα 98 σε έξι μήνες και στα 100 σε ένα χρόνο.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/05/1637007.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου