Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Πιο εύκολα οι άδειες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Τετάρτη, 13 Μαϊου 2009 07:00

Σε περαιτέρω νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα απλοποιούν την αδειοδοτική διαδικασία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης.

Κ. Χατζηδάκης: Σύνδεση της ενεργειακής πολιτικής με την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, παρά τις προόδους που έχουν γίνει στον τομέα αυτό, η Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί. Ως ένα από τα κύρια εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, ο υπουργός αναφέρει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Ετσι, πρότεινε μια πλατιά συμμαχία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, την κοινωνία των πολιτών και τις μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις για να ξεπερασθούν τα εμπόδια αυτά. Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο Athens Summit 2009, που φέτος έχει ως κύριο θέμα τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, όπου αναμένεται να συμφωνηθεί η τροποποίηση του πρωτόκολλου του Κιότο για τις κλιματικές αλλαγές.

Με την παρέμβασή του ο υπουργός, διαβεβαίωσε ότι οι νέες παρεμβάσεις, θα έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων στην αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια. Οσο για τα φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν μέτρα για την εύκολη εγκατάστασή τους στις στέγες των σπιτιών.

Ο κ. Παπανδρέου

Ομιλητής στο συνέδριο ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα του, εφ΄όσον νικήσει στις επόμενες εκλογές και γίνει κυβέρνηση, θα καταστήσει την «πράσινη οικονομία» μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα.

Αναλύοντας τις θέσεις του, είπε ότι ως «πράσινη ανάπτυξη» θεωρεί τη δημιουργία μιας οικονομίας αξιών και μιας κοινωνίας αξιών. Με την παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές, «θα μπορέσουμε» τόνισε ο κ. Παπανδρέου «να συντελέσουμε στην αποκέντρωση, ώστε να επιστρέψουν σε άλλα σημεία της Ελλάδος οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, προκειμένου να συμμετέχουν σε μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη της οικονομίας».

Την επιχειρηματική κοινότητα, στην πρώτη μέρα του συνεδρίου εκπροσώπησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου. Στην παρέμβασή του ανέφερε ότι ο στόχος για την προστασία του περιβάλλοντος, θα πρέπει να συνδυαστεί με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα προάγουν τη διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής θέσης για όλα τα μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις που θα ευνοούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κράτη μέλη σε βάρος άλλων.

Πιο εύκολα οι άδειες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - 13/5/2009 7:00:00 πμ (13 May 2009)

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/13/1663233.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου