Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Παράνομες οι αγοραπωλησίες στα Κατεχόμενα



Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 07:00
Βρυξέλλες,

Ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τερματίζει το σφετερισμό των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα, ενώ επιφέρει καίριο πλήγμα στην οικονομία του ψευδοκράτους. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είχε τη μορφή προδικαστικής απάντησης σε ερωτήματα του βρετανικού δικαστηρίου Court of Appeal, στο οποίο είχε προσφύγει Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης ακινήτου.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Η υπόθεση ξεκίνησε με την αγορά ακινήτου στα Κατεχόμενα από ένα ζεύγος Βρετανών, το οποίο πριν από την τουρκική εισβολή ανήκε στον Μελέτη Αποστολίδη. Μόλις πληροφορήθηκε την εν αγνοία του συναλλαγή, ο κ. Αποστολίδης προσέφυγε στο επαρχιακό δικαστήριο της Λευκωσίας το οποίο τον δικαίωσε το 2005 χαρακτηρίζοντας την πώληση παράνομη.

Ο Ελληνοκύπριος προσέφυγε και στη βρετανική δικαιοσύνη εναντίον του ζεύγους Orams που αγόρασε το ακίνητο, ζητώντας να την κηρύξει με τη σειρά του παράνομη.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η απόφαση ενός δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αναγνωρίζεται και να εκτελείται από τα άλλα κράτη-μέλη ακόμη και όταν αφορά ένα ακίνητο στο βόρειο τμήμα της Νήσου, που δεν εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο. Για το λόγο αυτό κάλεσε το βρετανικό δικαστήριο να κηρύξει παράνομη την αγορά του ακινήτου από το ζεύγος Orams. Την απόφαση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας:

«Δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να μας κυριεύσει ο ενθουσιασμός και να θεωρήσουμε ότι τα πάντα επιλύονται ως διά μαγείας ένεκα της απόφασης του Δικαστηρίου», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Επίσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, τόνισε ότι είναι «ίσης σημασίας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση Λοϊζίδου».

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Παράνομες οι αγοραπωλησίες στα Κατεχόμενα - 29/4/2009 7:00:00 πμ (4 May 2009)

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/29/1657910.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου