Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

20091229 Ρωσικό πετρέλαιο στη «διψασμένη» Κίνα

Ρωσικό πετρέλαιο στη «διψασμένη» Κίνα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009 07:00
337 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1759789


Από τα μεγαλύτερα έργα στη σύγχρονη Ρωσία χαρακτήρισε ο Πούτιν τον πετρελαιαγωγό Σιβηρίας- Ειρηνικού κατά την τελετή εγκαινίων τμήματος αυτού.
Η ...διψασμένη για ενέργεια Κίνα προστέθηκε από χθες στη λίστα των χωρών που θα προμηθεύονται πετρέλαιο από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, εγκαινίασε χθες το πρώτο τμήμα του πετρελαιαγωγού Σιβηρίας - Ειρηνικού, κάνοντας λόγο για μία «στρατηγικής σημασίας εξέλιξη».

Την ίδια ώρα, προχωρούν τα σχέδια της Μόσχας και για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.

Το πρώτο κομμάτι του αγωγού, που θα εφοδιάζει με πετρέλαιο την Κίνα, έχει μήκος 2.694 χιλιόμετρα και ενώνει το Ταϊσέτ της Ανατολικής Σιβηρίας με το Σκοβορόντινο στη ρωσική Απω Ανατολή.

Η κατασκευή του στοίχισε 378 δισ. ρούβλια (8,7 δισ. ευρώ). «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα στη σύγχρονη Ρωσία, το οποίο θα μας επιτρέψει να εισέλθουμε σε νέες στρατηγικής σημασίας αγορές στον Ειρηνικό και την Ασίας», υπογράμμισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τα εγκαίνια ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός συνεχάρη επίσης την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Transneft, που κατάφερε να υλοποιήσει το έργο αυτό, εν μέσω οικονομικής κρίσης. «Είναι ένα ωραίο δώρο προς τη Ρωσία για την Πρωτοχρονιά», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Transneft έχει υπογράψει από τον Οκτώβριο του 2008 συμφωνία με την κινεζικό πετρελαϊκό όμιλο CNPC για την κατασκευή ενός υποτμήματος του αγωγού μήκους 67 χιλιομέτρων, το οποίο κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του θα μεταφέρει 15 εκατ. τόνους αργού στην Κίνα.

Η Ρωσία, η μεγαλύτερη εξαγωγός ενέργειας στον κόσμο, έλαβε χθες ακόμη ένα «δώρο». Η Γερμανία έδωσε την τελική έγκριση για την κατασκευή τμήματος 31 χιλιομέτρων του αγωγού Nord Stream, που θα περνάει από το έδαφός της, έχοντας ήδη την περασμένη εβδομάδα δώσει αντίστοιχη έγκριση για υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού.

Απομένει τώρα μόνο η τελική έγκριση της Φινλανδίας, ώστε η ρωσο-γερμανική κοινοπραξία Nord Stream AG, που έχει αναλάβει το έργο, να προχωρήσει κανονικά στην υλοποίησή του.

Τα ενεργειακά project της Ρωσίας λαμβάνουν ώθηση σε μία περίοδο κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε επίπεδα, που οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, χαρακτηρίζουν «ιδανικά».

Χθες η τιμή του αργού σκαρφάλωσε στα 78 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω προσδοκιών για αύξηση της ζήτησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου