Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

ΠΕΡΙ ΝΕΩΝ ΦΟΡΩΝ






Η άποψή μου για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου με την προσκόμιση αποδείξεων, είναι αρνητική.

Θεωρώ οτι το μέτρο ευνοεί τα υψηλότερα εισοδήματα που πραγματοποιούν και περισσότερες αγορές απο τις κατηγορίες δαπανών που αναφέρονται στο πρόγραμμα.
Αν συγκρίνουμε δυο εισοδήματα της τάξεως των 30.000 € και υποθέσουμε οτι ο ένας ψωνίζει απο σουπερμαρκετ συντηρεί δυο αυτοκίνητα και αποκαθιστά μόνος του τις ζημίες σε ηλεκτρικά και υδραυλικά συστήματα, δεν ανανεώνει την γκαρνταρόμπα του και χρησιμοποιεί τον κουρέα η την κομμωτρια της γειτονιάς με κόστος 100€ το μήνα και καθαρίστρια με κόστος 300€ χωρίς φυσικά

απόδειξη. Αγοράζει παιχνίδια για τα εγγόνια του και τα πηγαίνει σε λούνα παρκ και σινεμά. Τα έξοδά του μαζί με τις δαπάνες για τέλη αυτοκινήτων και Δημοσίων ΕΚΟ πλησιάζουν όμως το όριο των εισοδημάτων του και αποταμιεύει τα υπόλοιπα για μελλοντική χρήση.

Το αποτέλεσμα είναι οτι δύσκολα θα συγκεντρώσει αποδείξεις πάνω απο 2000 € Ο δεύτερος εισοδηματίας που έχει και ένα συμπληρωματικό "μαύρο" εισόδημα ξοδεύει στα επώνυμα καταστήματα ένδυσης υπόδησης, κάνει ταξίδια (Ξενοδοχεία-ταβέρνες) και παρουσιάζει αποδείξεις στα 6000€
Επομένως με το ίδιο εισόδημα έχει ανώτερο αφορολόγητο όριο, πληρώνει λιγότερα στην εφορία και απολαμβάνει καλύτερη ζωή.
Και το συμπέρασμα είναι οτι το κράτος ενθαρρύνει την καταναλωτική δαπάνη έναντι της αποταμίευσης, και ευνοεί αυτούς που μπορούν να προσκομίσουν περισότερες "καταναλωτικές" αποδείξεις.
Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη, για αύξηση του αφορολογήτου ορίου, το σύνολο των καταναλωτικών δαπανών όπως αυτές μπορούν να μετρηθούν με το ύψος δαπάνης απο πιστωτικές κάρτες. Ο έμπορος που δέχεται πληρωμή με πιστωτική κάρτα, άρα και έσοδο απο αυτή τη συναλλαγή δεν μπορεί να το κρύψει.
Νίκος Μανταδάκης



Καταρχήν συμφωνώ.
Και για να δέσει η πρόταση των αγορών με πιστωτική κάρτα θα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή του τρόπου πληρωμής των υποχρεώσεων μας στην εφορία. Δηλ. από ένα ποσόν και πάνω (πχ 20 ή 30 ή 50 €) όλες οι πληρωμές να συντελούνται υποχρεωτικά με πιστωτική κάρτα.
Μ' αυτή τη μέθοδο και πρακτική λύνονται πάμπολλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας (ασφάλεια και εγγύηση συναλλαγών, διαφάνεια στις συναλλαγές και εμφάνιση του μαύρου χρήματος, αυτόματη καταβολή του ΦΠΑ, τεκμήριο τζίρου και δαπανών, κλπ).
Επειδή δεν πιστεύω ότι έχουμε πρωτοπόρα σκέψη και επειδή αυτά και πολλά άλλα οι επαΐοντες του ΥΠΟΙΚ τα γνωρίζουν πολύ καλλίτερα εμού, αλλά με τις εισηγήσεις τους συνειδητά θεμελιώνουν τις προϋποθέσεις συναλλαγής των δημοσίων υπαλλήλων με τους πολίτες με συνέπεια επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί να καρπούνται ανομήματα εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε αδιάφθορες διαδικασίες και διαδικασίες διαφάνειας. Δεν ζούμε σε μια χώρα αγγελικά πλασμένη. Ζούμε στη χώρα όπου επιβιώνουν τα αρπακτικά όρνεα και οι δόλιοι δανειοδότες και δανειολήπτες.
ΣΓΣ


3 σχόλια:

  1. Το θέμα των αποδείξεων, είναι πράγματι δαιδαλώδες και άδικο στις περιπτώσεις που αναφέρει ο φίλος και συμμαθητής Ν.Μ.
    Διερωτώμαι γιατί να ...μετράνε οι αποδείξεις από ταβένες εστιατόρια, φαγάδικα γενικά και να μην υπολογίζονται οι αποδείξεις των Super Market, για την αγορά καταναλωτικών αγαθών ???
    Εάν ίσχυαν αυτές οι αποδείξεις, τότε η ελάφρυνση θα ήταν υπολογίσιμη !!!
    Κ.Σ.Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο φίλτατος Κ.Σ.Β. προτείνει να συμπεριληφθούν στις φορολογικές ελαφρύνσεις και οι αποδείξεις των Super Market. Έτσι λέει θα ελαφρυνθούν οι φορολογούμενοι.
    Κατ αρχήν δεν πιστεύω οτι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η "ελάφρυνση" των φορολογουμένων! Αντίθετα θέλει να μαζέψει όσο μπορεί περισότερα χρήματα.
    Η συλλογή αποδείξεων όπως έγραψα και σε προηγούμενο σχόλιο, έμμεσα συντείνει στην αύξηση της κατανάλωσης και επομένως στην ενίσχυση της αγοράς γενικότερα, και αυτός είναι ένας στόχος που ζητούν και οι έμποροι.
    Συμπέρασμα, τέτοιου είδους φορολογικά μέτρα και κίνητρα, για άλλους είναι καλά και γιά άλλους άδικα, ιδίως για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και γι αυτό και δύσκολα θα γίνουν αποδεκτά απο το σύνολο των φορολογουμένων.
    Όπως έγραψε ο Σ.Γ.Σ η γενίκευση χρησιμοποίησης πιστωτικών καρτών σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ είναι ένα μέτρο που θα δώσει την εικόνα των πραγματικών εσόδων του κάθε επαγγελματία αλλά και την ύπαρξη "μαύρου" χρήματος σε ένα μισθωτό π.χ. που θα παρουσιάζει δαπάνες με πιστωτικές κάρτες μεγαλύτερες του ετήσιου εισοδήματος.
    Ας παραδεχθούμε οτι το Κράτος χρειάζεται να μαζέψει χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του σε μισθούς και συντάξεις που δεν τολμάει να περικόψει και οτι θα βρεί διάφορα προσχήματα για να το πραγματοποιήσει, υποσχόμενο ελαφρύνσεις που απο μερικούς θα είναι ανέφικτες και θα θεωρούνται άδικες και άνισες.
    Όσο δεν υπάρχει ανάπτυξη σε παραγωγή και εξαγωγές, το κράτος θα μας δίνει μισθούς και θα μας παίρνει περισότερους φόρους για να μας ξαναπληρώσει τον επόμενο χρόνο πετυχαίνοντας έτσι την περικοπή των αποδοχών που δεν τολμάει να πραγματοποιήσει ευθέως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βεβαίως ο στόχος των οικονομικών επιτελείων είναι η συγκέντρωσης περισσότέρων χρημάτων από τους φορολογούμενους, αλλά και οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους, τις οποίες -εφόσον είναι εντός λογικών πλαισίων- μια υπεύθυνη Κυβέρνηση, που ανοίγει συζήτηση τύπου opengov.gr, πρέπει να τις λάβει υπόψη τουλάχιστον για τα μικρά-μεσαία εισοδήματα.
    Είναι προφανές ότι με το "σύστημα των αποδείξεων" κυρίως επωφελέίται το κράτος με την είσπαραξη του ΦΠΑ και όχι η "αγορά" η οποία περιορίζεται από τις ... αρπαχτές του ΦΠΑ.
    Το θέμα των πιστωτικών καρτών, θεωρητικά είναι σωστό, όμως στην πράξη δεν μπορεί να έχει γενική εφαρμογή.
    Μια άλλη πρόταση για αποδείξεις, μπορεί να γίνει για αγορά φαρμάκων από τους φορολογούμενους (όχι αυτά που καταβάλλονται ως συμμετοχή με 25%) είτε γιατί δεν προβλέπεται η εγγραφή τους στο ΒΥΠ, είτε γιατί ο φορολογούμενος τα προμηθεύεται απ'ευθείας, προκειμένου να αποφύγει την ταλαιπωρία των R/V και της ορθοστασίας στις ουρές !!!
    Τέλος, εκτιμώ ότι μθα ειδική φορολογία για τους συνταξιούχος, με διαφορετικούς φορολογικούς δείκτες, είναι ένα επιβεβλημένο κοινωνικό μέτρο της πολιτείας προς αυτούς που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους κατά ...100%, αλλά η σύνταξή τους έχει μειωθεί, κάτω του περίπου 60% , σε σχέση με τους εν ενεργεία, γιατί στη σύνταξη δεν υπολογίζονται τα επιδόματα των εε, πλην ορισμένων περιπτώσεων!!!
    Κ.Σ.Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή