Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

20100118 Οι ΗΠΑ ηγέτης στην επιστήμη

Οι ΗΠΑ ηγέτης στην επιστήμη

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 07:00
313 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1766546

Στην πρώτη θέση παραμένουν οι ΗΠΑ στον τομέα των επιστημών και της τεχνολογίας, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2007, όμως έδαφος φαίνεται να κερδίζουν και άλλες χώρες, σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού National Science Board, που δημοσιεύθηκε στη WSJ.



 ένα-τρίτο των παγκόσμιων δαπανών για την έρευνα το 2007 καλύφθηκε από τις ΗΠΑ, που κατέκτησαν και πάλι την πρώτη θέση στην καινοτομία.
Οι ΗΠΑ κάλυψαν περίπου το ένα-τρίτο των παγκόσμιων δαπανών ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων για την έρευνα και την ανάπτυξη το 2007, παρουσιάζοντας περισσότερα διδακτορικά σε επιστημονικά θέματα και μηχανολογικές εφαρμογές από κάθε άλλη χώρα και κατακτώντας την πρώτη θέση στην καινοτομία.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της Κίνας και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών της Ασίας να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στον τομέα επιστημών φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς με αποτέλεσμα το χάσμα ανάμεσα σε αυτές και στις ΗΠΑ, μολονότι παραμένει μεγάλο, να αρχίζει να γεφυρώνεται.

Στη διάρκεια της 10ετίας έως το 2007, οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη αυξήθηκαν από 5% έως 6% ετησίως σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ε.Ε. Αντίστοιχα, οι δαπάνες σε Ινδία, Ν. Κορέα και Ταϊβάν αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 9% έως 10% ετησίως την ίδια περίοδο. Στην Κίνα, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο περισσότερο από 20%. Οι ΗΠΑ απένειμαν 22.500 διδακτορικά σε φυσικές επιστήμες και μηχανολογία το 2007, όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ήμισυ εξ αυτών δόθηκαν σε επιστήμονες ξένης εθνικότητας.

Επίσης, Αμερικανοί ερευνητές δημοσίευσαν σε εφημερίδες περίπου το ένα-τέταρτο των άρθρων τους το 2008, ενώ στην Κίνα δημοσιεύθηκε το 8% των άρθρων, αριθμός αυξημένος από το 1% του 1988. Ωστόσο, παρά την πρόοδο της Κίνας, οι ερευνητές της συνέβαλαν μόλις στο 1% των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ το 2008.

«Παρά τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης, η δραστηριότητα στην Κίνα σε θέματα καινοτομίας και εφευρετικότητας παραμένει περιορισμένη, τουλάχιστον όπως φαίνεται από τις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που υποβλήθηκαν σε μία μεγάλη δυτική αγορά», αναφέρεται στην έκθεση. Οι επενδυτές με έδρα τις ΗΠΑ ευθύνονται για το 49% των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που εγκρίθηκαν, ποσοστό χαμηλότερο ωστόσο από το 55% του 1995.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου