Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Συμπίπτουν στις εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό


Συμπίπτουν στις εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010 07:00

338 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1766960


Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση συμπίπτουν απολύτως στις εκτιμήσεις τους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την περαιτέρω τακτική τους στις συνομιλίες που διεξάγονται με την τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως προέκυψε χθες, στη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.



Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε και ο κ. Χριστόφιας απεδέχθη, να συγκροτηθεί αμέσως μια ομάδα ειδικών νομικών, οι οποίοι θα συνδράμουν την κυπριακή κυβέρνηση.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι:


Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου - Δ. Χριστόφια.

** Οι προτάσεις που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά, για τα θέματα της διακυβέρνησης, είναι αρνητικές, οπισθοδρομικές, αδιάλλακτες και απαράδεκτες.


** Οι προτάσεις αυτές εκφεύγουν του πλαισίου και της βάσης των συνομιλιών κι αυτού ακόμη του ιστορικού συμβιβασμού της ελληνοκυπριακής κοινότητας, το 1977, για μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, όπως καθορίζεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ.



** Οι συνομιλίες πρέπει να συνεχισθούν, για να εξευρεθεί μια δίκαιη, λειτουργική, βιώσιμη λύση, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, η οποία θα βασίζεται στις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ, στις αρχές και αξίες της Ευρ. Ενωσης, με πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.



Επιπροσθέτως, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε -και ο κ. Χριστόφιας απεδέχθη- να συγκροτηθεί αμέσως μια ομάδα ειδικών νομικών, οι οποίοι θα συνδράμουν την κυπριακή κυβέρνηση και τη διαπραγματευτική ομάδα στη συνέχεια των συνομιλιών «και θα δίδουν τις καλύτερες δυνατές ερμηνείες σε διάφορες πτυχές που χρειάζονται να ερμηνευθούν».



Επίσης, ο πρωθυπουργός απεδέχθη πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα επισκεφθεί συντόμως τη Λευκωσία, για να μετάσχει σε κοινή σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών της μεγαλονήσου, «για μια από κοινού συνεκτίμηση του κυπριακού προβλήματος και των εξελίξεων».



Ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή του στις προσπάθειες του κ. Χριστόφια, κάλεσε την Αγκυρα να δείξει το αναγκαίο θάρρος, να αποδεσμεύσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα και να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού.



Αργά το απόγευμα, ο κ. Χριστόφιας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε: «Στη φάση αυτή τη λεπτή και την ευαίσθητη των συνομιλιών, οι θέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι απαράδεκτες, τουλάχιστον απαράδεκτες. Αυτό το οποίον απαιτείται είναι η αρραγής εθνική ενότητα. Η συνειδητοποίηση των προβλημάτων και βεβαίως μία λύση, η οποία θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο της Κύπρου».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου