Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Απώλειες 1,5 δισ. ευρώ για τους Ελληνες αγρότες το 2010

Απώλειες 1,5 δισ. ευρώ για τους Ελληνες αγρότες το 2010

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 07:00
973 λέξεις, ΚΛΑΔΟΙ - ΦΟΡΕΙΣ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1771358


Απώλειες που μπορούν να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται να έχουν φέτος οι Έλληνες αγρότες, ενώ κρίσιμη για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, που συνεχίζονται για 15η μέρα, χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση που θα έχει αργά το απόγευμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εκπροσώπους του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών.


Η υπουργός Κ. Μπατζελή θα συζητήσει με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο θεσμικά θέματα.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται κατηγορηματικά τη χορήγηση οποιασδήποτε πρόσθετης ενίσχυσης για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος των αγροτών, δηλώνοντας και χθες διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, ότι οικονομικά αιτήματα ούτε συζητούνται, ούτε πρόκειται να ικανοποιηθούν, εντείνοντας παράλληλα τις «πιέσεις» της προς τους προσκείμενους στο κυβερνητικό κόμμα αγρότες να εγκαταλείψουν τα μπλόκα.

Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η επιστολή που απέστειλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο, που κατά βάση αποτελείται από φιλοκυβερνητικούς αγρότες και το ραντεβού που κλείστηκε για σήμερα στις 19:30. Αντικείμενο της συζήτησης - μιας και αποκλείονται τα οικονομικά - θα είναι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του θεσμικού «πακέτου», που εξήγγειλε η κα Μπατζελή προ τριημέρου.

Στο μεταξύ, παρά την έντονη κινητικότητα που επικράτησε στη διάρκεια του τελευταίου διημέρου, δεν φαίνεται να τελεσφορεί η προσπάθεια για ενιαία πανελλαδική έκφραση των μπλόκων, καθώς οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο, την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή και την ΠΑΣΥ εξακολουθούν να παραμένουν αγεφύρωτες.

Κάμψη εισοδήματος

Και ενώ το σύνολο σχεδόν των ήδη γνωστών πανελλαδικά μπλόκων διατηρήθηκαν χθες στη θέση τους, οι απώλειες εισοδήματος που θα έχουν φέτος οι Έλληνες αγρότες από τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και τα ενδεχόμενα κοινοτικά πρόστιμα, υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν και ενδεχομένως να υπερβούν το 1,5 δισ. ευρώ. Αναλυτικά:

* 190 εκατ. ευρώ θα χάσουν οι καπνοπαραγωγοί από την περικοπή στο μισό της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης (η όποια τυχόν αναπλήρωση της απώλειας αυτής μέσω προγραμμάτων του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» το συντομότερο που μπορεί να γίνει είναι από τα μέσα του 2011).

* 30 έως 100 εκατ. ευρώ θα χάσουν όσοι αγρότες βρεθούν από φέτος εκτός συστήματος ενιαίας ενίσχυσης, με την κατάργηση ατομικών δικαιωμάτων για τις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Το ποσό της περικοπής (που αρχικά είχε προσδιοριστεί στα 200 ευρώ για 182.000 περίπου δικαιούχους) δεν έχει καθοριστεί ακόμα, ενώ στο «διάλογο» που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο η ΠΑΣΕΓΕΣ πρότεινε το ποσό να αυξηθεί στα 400 ευρώ. Πράγμα, που βγάζει εκτός ενιαίας ενίσχυσης περί τους 250.000 αγρότες.

* 25 εκατ. ευρώ θα είναι η απώλεια από την αύξηση κατά 1% της δυναμικής διαφοροποίησης (παρακράτηση επί της ενιαίας ενίσχυσης).

* 35-38 εκατ. ευρώ από τις αναδιατάξεις στα ποιοτικά παρακρατήματα, με άγνωστο Χ το τι θα γίνει με τα επιπλέον 75 εκατ. ευρώ, που είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση να κατευθυνθούν για ενίσχυση των οικονομικών του ΕΛΓΑ.

* 500 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ, όπως προβλέπει το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

* 425 εκατ. ευρώ, στην περίπτωση που κριθεί ως αντικοινοτικό το περσινό κυβερνητικό «πακέτο» και κληθούν οι Έλληνες αγρότες που εισέπραξαν τα ποσά αυτά να τα επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

* 10 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΦΠΑ στο βαμβάκι, τον καπνό και τα τεύτλα, καθώς η κυβερνητική απόφαση για αύξηση του συντελεστή επιστροφής από το 7% στο 11%, στα εν λόγω προϊόντα σημαίνει πρακτικά μείωση, καθώς σιωπηρά έχει δοθεί συντελεστής επιστροφής 12%, ανεξάρτητα εάν δεν εφαρμόστηκε πέρσι.

* Ένα άγνωστο μέχρι στιγμής ποσό, ενδεχομένως σημαντικό, από τις αλλαγές που θα επέλθουν στο σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, με την καθιέρωση υποχρεωτικού ασφαλίστρου υπέρ ΕΛΓΑ και μάλιστα διαφοροποιημένου ανά προϊόν και περιοχή.

* Επίσης, είναι δύσκολο να υπολογιστεί και η επιβάρυνση υφίστανται από τους τόκους των δανείων που «τρέχουν» και δεν μπορούν να εξοφληθούν εξαιτίας της καθυστέρησης στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2009, της κοινοτικής εξισωτικής αποζημίωσης, των οφειλόμενων επιδοτήσεων από προγράμματα, αλλά και των ενισχύσεων από τα προγράμματα που έχουν «παγώσει» εδώ και μήνες και δεν προβλέπεται να ξεμπλοκάρουν γρήγορα (σχέδια βελτίωσης, νέοι αγρότες, νιτρορύπανση κ.ά).

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ

Οι εισαγωγές με αεροπλάνα προκαλούν ανατιμήσεις σύμφωνα με το ΣΕΑΑ

Mε αεροπλάνα μεταφέρουν τα προϊόντα τους οι εισαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας από τις ξένες αγορές προς την Ελλάδα, γεγονός που -κατά την εκτίμησή τους- θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους έλληνες καταναλωτές σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της τιμής τους στα ράφια των καταστημάτων.

Η απόφαση να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές μεταφορές οι εισαγωγικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθηνών Ιωάννη Παπαγεωργάκη, είναι δικαιολογημένη.

Παρά το γεγονός, όπως αναφέρει, ότι αποτελεί δύσκολη και δαπανηρή ενέργεια των επιχειρήσεων του κλάδου -ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κινητοποίησης των αγροτών και του οδικού και σιδηροδρομικού αποκλεισμού της χώρας, αλλά και των διογκούμενων οικονομικών ζημιών, που υφίστανται οι εισαγωγικές επιχειρήσεις από την επιχειρηματική απραξία στην οποία τις έχει καταδικάσει η στάση των αγροτών, αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης να επιλύσει το ζήτημα με διαπραγματεύσεις-, το πλήγμα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών είναι τεράστιο.

Παρά το γεγονός ότι θεωρεί τα περισσότερα από τα αιτήματά τους δίκαια, ο κ. Παπαγεωργάκης υπογραμμίζει πως, αν δεν δοθεί άμεσα λύση από την υπεύθυνη κυβέρνηση, οι ζημιές για την ελληνική οικονομία, την αγορά και τις επιχειρήσεις, αλλά και τους τελικούς καταναλωτές, θα είναι μη αναστρέψιμη.

Alpha Bank: Καμπανάκι για υποβάθμιση αν τυχόν ενδώσει η κυβέρνηση

Βήμα προς νέα υποβάθμιση θα αποτελέσει τυχόν ενδοτικότητα της κυβέρνησης στην κινητοποίηση των αγροτών ή άλλων ομάδων πίεσης, επισημαίνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Οπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, η σύγχυση που επικρατεί διεθνώς σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να περιορίσει ελλείμματα και χρέη ενισχύεται από τις αγροτικές κινητοποιήσεις που γίνονται σχεδόν σε ετήσια βάση και προκαλούν ήδη ανυπολόγιστες ζημιές στη χώρα, τον τουρισμό, τις εξαγωγές, τις παραγωγικές επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.

Ειδικά αυτή την περίοδο που η χώρα βρίσκεται υπό την απειλή χρεοκοπίας, οι ζημιές αυτές είναι μεγαλύτερες από κάθε φορά καθώς οι αγορές αξιολογούν προσεκτικά τις εξελίξεις και το αποτέλεσμα αυτών των κινητοποιήσεων ως κριτήριο για τη δυνατότητα της χώρας να μειώσει έλλειμμα και χρέος, αναφέρεται στην ανάλυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου