Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Ομοφωνούν υπέρ σύστασης δικαστικής αστυνομίας

Ομοφωνούν υπέρ σύστασης δικαστικής αστυνομίας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010 07:00
369 λέξεις, ΚΟΙΝΩΝΙΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1772642

«Με την ίδρυση αστυνομίας υπαγόμενης και ελεγχόμενης απευθείας από τη δικαστική εξουσία θα εκλείψουν εξαρτήσεις των αστυνομικών από την εκτελεστική εξουσία, ενώ τα όργανά της θα εμποτιστούν με το πνεύμα σεβασμού και νομιμότητας που διέπει το δικαστικό σώμα».



Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.
Αυτό τόνισε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, και πρόσθεσε ότι η δικαστική αστυνομία αποτελεί πάγιο αίτημα των δικαστικών ενώσεων από το 1987, καθώς και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Εκτενή αναφορά στη νομοθετική κατοχύρωση δικαστικής αστυνομίας έκανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Τομέα Ποινικών Επιστημών, Λεων. Κοτσαλής, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που κατήρτισε το 2005 νομοσχέδιο για την ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας.







Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημ. Παξινός.
Ο κ. Κοτσαλής υπογράμμισε ότι ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες, χαρακτηρίζοντας χρήσιμη την ειδική αυτή υπηρεσία για την αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Υπέρ της σύστασης δικαστικής αστυνομίας τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημ. Παξινός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα περιορίσει την παθογένεια που χαρακτηρίζει τη δίωξη του εγκλήματος, ενώ και ο πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Φορτσάκης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που διαπιστώνονται διεθνώς, ως προς την καταπολέμηση της εγκληματικότητας με τη συμβολή της δικαστικής αστυνομίας.

Τις θέσεις της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών επί του θέματος, από το 1990, ανέπτυξε ο πρόεδρος Εφετών και πρόεδρος της Εταιρείας, Ιω. Χαμηλοθώρης, τονίζοντας ότι «παρά τη σκόνη του χρόνου παραμένουν πάντα επίκαιρες».

Πάντως και ο κ. Χαμηλοθώρης εστίασε στην ανάγκη σύστασης ενός οργάνου υπαγόμενου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ή εναλλακτικά στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παρεμβάσεις -υπέρ της ίδρυσης δικαστικής αστυνομίας- πραγματοποίησαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασ. Κόκκινος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Παν. Μπρακουμάτσος, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Δημ. Κανελλόπουλος, και ο καθηγητής Αργ. Καρράς, συντάκτης της διάταξης που περιλαμβάνεται στο Ν. 2145/93 για την ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας, η οποία, όπως ανέφερε, προσέκρουσε στην αντίδραση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. «Μόνο με τη συγχώνευση των δύο υπουργείων -Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης- έχει ελπίδες να ιδρυθεί δικαστική αστυνομία,» κατέληξε ο κ. Καρράς.

* Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση δεν μετέσχε εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών ή του αρμόδιου υπουργείου, παρά το γεγονός ότι είχαν προσκληθεί. Προφανώς διατηρούν τις αντιρρήσεις τους ως προς τη σύσταση αστυνομικού σώματος υπαγόμενου στις εισαγγελικές αρχές.

Σχόλιο
Έχω σιχαθεί τις εκάστοτε κυβερνήσεις με διάφορα άλοθι (αγροφύλακες, συνοριοφρουροί κλπ) να αυξάνουν του ΔΥ και ειδικότερα τώρα που βρισκόμαστε στο χείλος του οικονομικού γκρεμού.
ΣΓΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου