Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

20100128 Ψήφισμα για Πατριαρχείο και αμοιβαιότητα

Ψήφισμα για Πατριαρχείο και αμοιβαιότητα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 07:00
223 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1770842

Τον «οικουμενικό» χαρακτήρα του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη αποδέχθηκε, χθες, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), με την έγκριση ψηφίσματος της Επιτροπής των Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Με το ίδιο ψήφισμα, οι βουλευτές χαρακτηρίζουν ως «αναχρονιστική» την έννοια της «αμοιβαιότητας» που συνιστάται με το άρθρο 45 της Συνθήκης της Λοζάνης (1923), για την αντιμετώπιση των μειονοτήτων, και ζητούν την εγκατάλειψή της.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με σημαντική πλειοψηφία 102 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 4 αποχές. Τη σχετική έκθεση εισηγήθηκε ο Γάλλος βουλευτής Μισέλ Υνό, από την ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών.

Η ΚΣΣΕ καλεί την Ελλάδα και την Τουρκία να αντιμετωπίζουν όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και χωρίς να επηρεάζονται από τον τρόπο που η γειτονική χώρα αντιμετωπίζει τους δικούς της πολίτες. Ζητούν η αντιμετώπιση των μειονοτήτων να γίνεται πλέον από κάθε χώρα βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συνιστούν επίσης στις δύο χώρες να προχωρήσουν στην τελική επικύρωση της «Σύμβασης - πλαίσιο για την προστασία των μειονοτήτων» (STE-157) και της Ευρωπαϊκής Χάρτας για τις Περιφερειακές και Μειονοτικές Γλώσσες.

Με τροπολογίες που είχαν υποβληθεί κυρίως με την πρωτοβουλία Βουλγάρων βουλευτών, αναγνωρίσθηκε το νομικό πρόσωπο του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, η δε έκφραση «Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο» αντικαταστάθηκε με την έκφραση «Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο».

Αναγνωρίσθηκε επίσης ότι «η Ορθόδοξη Βουλγαρική Κοινότητα εντάσσεται στο Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο» και απορρίφθηκε η έκφραση «Βουλγαρικό Ορθόδοξο Εξαρχείο».


Σχόλιο
Το άρθρο 45 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης λέει :




ARTICLE 45.


The rights conferred by the provisions of the present Section on the non-Moslem minorities of Turkey will be similarly conferred by Greece on the Moslem minority in her territory.




εκ τούτου προκύπτει, επειδή σημείον αναφοράς είναι η Τουρκία, ότι κακώς δεν εξασκήσαμε διώξεις εντός της ελληνικής επικράτειας, όπως έπραξαν οι Τούρκοι εντός της δικής τους επικράτειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου