Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

20100217 Συμφώνησαν να επιταχύνουν τη δημιουργία των αγωγών

Συμφώνησαν να επιταχύνουν τη δημιουργία των αγωγών

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010 07:00
539 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1778865


Η συζήτηση των κ. Παπανδρέου και Πούτιν κάλυψε τη συνεργασία στον οικονομικό , τον εμπορικό, τον ενεργειακό και τον πολιτιστικό-επιστημονικό τομέα, για τον οποίο υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας για τα έτη 2010-2012.
Νέες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Ρωσίας ανοίγει η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Μόσχα και οι συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό Πούτιν, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν χθες στη ρωσική πρωτεύουσα.


Από ρωσικής πλευράς τονίσθηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσει το συντομότερο ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, λαμβανομένων υπόψη των περιβαλλοντικών ευαισθησιών και πάντα σε συνεργασία με τη Βουλγαρία και όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου εντός του επομένου εξαμήνου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η Συμφωνία Διέλευσης και αμέσως μετά να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού.

Για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να υπογράψουν νομική συμφωνία για την ίδρυση του φορέα διαχείρισης του έργου, ο οποίος θα έχει έδρα την Αθήνα.


Ο κ. Πούτιν επέμεινε ιδιαίτερα στην υλοποίηση του αγωγού South Stream κι άλλων ανάλογων μεγάλων σχεδίων, τα οποία, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και της ελληνικής οικονομίας.


Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου - Βλ. Πούτιν.
Επισήμανε ότι ο South Stream δεν είναι ένα διμερές ελληνορωσικό σχέδιο, αλλά ένα μεγάλο διεθνές σχέδιο, το οποίο υλοποιείται με βάση τις αρχές της αγοράς και δεν έχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης, ενώ έχει εκφραστεί και ενδιαφέρον από δέκα ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν στο έργο.

Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος στην Ευρώπη και μπορεί εκεί να προσελκύσει επενδύσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν το ειδικό βάρος της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Η συζήτηση των δύο πρωθυπουργών κάλυψε τη συνεργασία στον οικονομικό τομέα, τον εμπορικό, τον ενεργειακό και τον πολιτιστικό-επιστημονικό, για τον οποίο υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας για τα έτη 2010-2012.

Για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων-ο όγκος του διμερούς εμπορίου έπεσε κατά 40% λόγω της κρίσης- συστήθηκε κοινή διυπουργική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες και θα επαναλάβει τη συνεδρίασή της τους επόμενους μήνες και πάλι στη Μόσχα.

Οι κ. Παπανδρέου και Πούτιν εξέτασαν τις δυνατότητες συμμετοχής ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στις μεταφορές στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, στην ανάπτυξη των τουριστικών προγραμμάτων, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει ότι η χώρα μας υποστηρίζει το ρωσικό αίτημα προς την Ε.Ε., να καταργηθεί η υποχρεωτική έκδοση τουριστικών θεωρήσεων για τους Ρώσους πολίτες, αλλά και να επισημαίνει ότι τα Ελληνικά Προξενεία στη Μόσχα, την Αγ. Πετρούπολη, το Αικατερίνενμπουργκ και το Νοβοσιμπίρσκ εκδίδουν εντός 48 ωρών ταξιδιωτικές θεωρήσεις.

Η συνεργασία με τη Ρωσία, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα βοηθήσει στην ανάταξη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεργασθούν στενά στη βιομηχανία και να προχωρήσουν στην ίδρυση κοινών εταιρειών στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Οι δύο πρωθυπουργοί διαπίστωσαν ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές αντιλήψεις στις πολιτικές για την ευρύτερη περιοχή, με τον κ. Παπανδρέου να ευχαριστεί τον κ. Πούτιν «για την επίμονη, δίκαιη και σταθερή θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό».

Οι δύο πρωθυπουργοί τέλος, συζήτησαν για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στο θέμα της διοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2014 στο Σότσι της Ρωσίας και για την Ολυμπιακή Εκεχειρία.


Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμας Μπ. Κρισλόφ.
Χθες το πρωί ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης, με τον Πρόεδρο της ρωσικής Δούμας, Μπόρις Κρισλόφ και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Σεργκέι Μιρόνοφ.






-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου