Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

20100218 Τα ελλείμματα της Ευρωζώνης ευνοούν τη Βρετανία

Τα ελλείμματα της Ευρωζώνης ευνοούν τη Βρετανία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 18/02/2010 10:24
370 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1779218

Οι επενδυτές τείνουν να στρέφονται σε «αμυντικές» μετοχές, σε περιόδους, κατά τις οποίες, εν μέσω αμφιβολιών για την πορεία της οικονομίας, θέλουν να αποφύγουν τη μεγάλη έκθεση σε ρίσκο.
Οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης φαίνεται να ευνοούν τις βρετανικές μετοχές έναντι των γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών.

Ο δείκτης FTSE100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου παρουσιάζει μέχρι στιγμής φέτος καλύτερες επιδόσεις έναντι των άλλων μεγάλων «ανταγωνιστών» του, χάρη στη μεγάλη του έκθεση σε εταιρείες των λεγόμενων «αμυντικών» κλάδων, όπως είναι οι φαρμακοβιομηχανίες και οι βιομηχανίες τροφίμων, αλλά και σε εταιρείες που εξασφαλίζουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους σε δολάρια.

Οι επενδυτές τείνουν να στρέφονται σε «αμυντικές» μετοχές, σε περιόδους, κατά τις οποίες, εν μέσω αμφιβολιών για την πορεία της οικονομίας, θέλουν να αποφύγουν τη μεγάλη έκθεση σε ρίσκο. Όσον αφορά στην ενίσχυση του δολαρίου, θα μπορούσε να προσφέρει στήριγμα και στις εξαγωγικές εταιρείες του γερμανικού δείκτη DAX.

Ωστόσο τα σενάρια που θέλουν το Βερολίνο να εξετάζει την προοπτική παροχής βοήθειας στα ασθενέστερα μέλη της Ευρωζώνης, προκειμένου να στηρίξει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, έρχονται να ασκήσουν πιέσεις στο γερμανικό δείκτη.

Δημοσιονομικά προβλήματα έχει ωστόσο και η Βρετανία. Tόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα όσο και το χρέος της έχουν σκαρφαλώσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα. Γιατί λοιπόν οι επενδυτές δεν ανησυχούν στον ίδιο βαθμό για μία βρετανική κρίση;

Όπως εξηγεί ο αναλυτής του Reuters, Ντόμινικ Λο, η Βρετανία έχει τη δυνατότητα, εάν το θελήσει, να επιτρέψει την υποτίμηση της στερλίνας, ώστε να δώσει ώθηση στις εξαγωγές. Οι χώρες της Ευρωζώνης από την άλλη δεν έχουν αυτό το εργαλείο στα χέρια τους. Η νομισματική πολιτική καθορίζεται από την ΕΚΤ.

Μία αποδυνάμωση της στερλίνας θα σήμαινε βεβαίως και απώλειες στην αξία των βρετανικών στοιχείων ενεργητικού. Αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτές θα προτιμήσουν πιθανότατα τη σχετική ασφάλεια του FTSE100.

«Τα 'αμυντικά' χαρακτηριστικά της σύνθεσης του δείκτη, τον καθιστούν λογική επιλογή στο σημερινό περιβάλλον αβεβαιότητας» σχολιάζει στο Reuters ο Γρέιχαμ Σέκερ, στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley και προσθέτει: «Το δολάριο θα συνεχίσει να ενισχύεται και η βρετανική αγορά μετοχών είναι μεγάλος παίκτης στο δολάριο, χάρη στους κλάδους ενέργειας και φαρμάκων και έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών με έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό».

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι εάν διαφανεί πως η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βρίσκονται σε καλό δρόμο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, τότε, όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι επενδυτές δεν αποκλείεται να στραφούν σε αυτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου