Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

20100326 «Πράσινη» δύναμη η Κίνα

«Πράσινη» δύναμη η Κίνα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010 07:00
351 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1794592

Η Κίνα μαζί με την Ινδία και τις ΗΠΑ είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου.
Σε ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας φιλοδοξεί να εξελιχθεί η Κίνα, η οποία, τα τελευταία χρόνια, έχει επενδύσει τεράστια ποσά για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Αν και ο «ασιατικός δράκος» αντιστέκεται στις προσπάθειες για μία παγκόσμια συμφωνία, που θα δεσμεύει ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες σε δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων, πέρυσι πραγματοποίησε αλλά και προσείλκυσε φιλόδοξες επενδύσεις για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά ακόμη και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έρευνα των Pew Charitable Trusts και Bloomberg New Energy Finance, οι επενδύσεις σε έργα «πράσινης» ενέργειας στην Κίνα ανήλθαν στα 34,6 δισ. δολάρια το 2009. Στις ΗΠΑ, την ίδια χρονιά δαπανήθηκαν μόλις 18,6 δισ. δολάρια.

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, που τιτλοφορείται «Ποιος κερδίζει στην κούρσα για καθαρή ενέργεια;», σε παγκόσμιο επίπεδο οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια μειώθηκαν πέρυσι κατά 6,6%, στα 162 δισ. δολάρια, εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

Προβλέπεται όμως ότι, το 2010, θα αυξηθούν κοντά στα 200 δισ. δολάρια, με την Κίνα να έχει και πάλι τον πρώτο λόγο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι το 34% του πακέτου ανάκαμψης, ύψους 586 δισ. δολαρίων, κατευθύνεται σε «πράσινα» project. Παράλληλα, στοχεύει, έως το 2020, να παραγάγει 30 γιγαβάτ από την αιολική ενέργεια και άλλα 30 από βιομάζα.

Σημαντική πρόοδο στην προώθηση της καθαρής ενέργειας έχουν σημειώσει και άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Η Βραζιλία έχει δαπανήσει περισσότερα από 11 δισ. δολάρια στην παραγωγή αιθανόλης, ενώ έχει προχωρήσει στη σύσταση ενός ειδικού fund, ύψους 1 δισ. δολαρίων, για τη χρηματοδότηση έργων, που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών ρυπογόνων αερίων.

Η Ινδία, που μαζί με την Κίνα και τις ΗΠΑ είναι εκ των μεγαλύτερων ρυπαντών του κόσμου, προωθεί νόμο, βάσει του οποίου οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της χώρας θα πρέπει να παραγάγουν το 15% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020.

Στις ΗΠΑ, την ίδια ώρα, στελέχη των Δημοκρατικών ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να προωθήσουν, τον επόμενο μήνα, νομοσχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιβολή φόρων σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και διυλιστήρια και σε βιομηχανίες, που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, αρκετά μέλη του Κογκρέσου έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα μέτρα αυτά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου