Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ σε ανεπτυγμένες

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ σε ανεπτυγμένες

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010 07:00
339 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1793849

Εκκληση προς τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών απηύθυνε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης να προβούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο σε κρίσιμες αποφάσεις και να ανακοινώσουν μέτρα για τη μείωση των τεράστιου χρέους και των ελλειμμάτων, ειδάλλως κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι κυβερνήσεις θα πρέπει το 2011 να αρχίσουν να αποσύρουν τα έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης, έτσι ώστε να μειώσουν τα ελλείμματα προϋπολογισμού, που έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα-ρεκόρ και συντελούν στη συσσώρευση μεγάλων χρεών.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το χρέος για τις τριάντα χώρες-μέλη του Οργανισμού θα υπερβεί το 2011 το 100% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι κατά 30% υψηλότερο έναντι των επιπέδων χρέους πριν από την οικονομική κρίση (το 2008).

«Χωρίς σημαντικά μέτρα, τα επίπεδα χρέους θα συνεχίσουν μεσοπρόθεσμα να αυξάνονται από τα ήδη υψηλά επίπεδα σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης Ιαπωνίας, ΗΠΑ και Βρετανίας», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προχωρούν σε ρεκόρ εκδόσεων χρέους, ώστε να καλύψουν τα ελλείμματα προϋπολογισμού, εν μέσω των εκτάκτων μέτρων οικονομικής στήριξης και των μειωμένων φορολογικών εσόδων.

Οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων της Γερμανίας υπολογίζονται στα 343 δισ. ευρώ, καθώς η κυβέρνηση έχει αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες.

Σε συμφωνία για τη λήψη μέτρων περικοπής δαπανών κατέληξε στην Ισπανία η υπουργός Οικονομικών, Ελενα Σαλγάδο.
Στην Ισπανία, που δέχεται πιέσεις να μειώσει ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η υπουργός Οικονομικών, Ελενα Σαλγάδο, κατέληξε προχθές σε συμφωνία με τις ισχυρές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις για τη λήψη μέτρων περικοπής δαπανών. Οι ισπανικές περιφέρειες συναίνεσαν στο σχέδιο για τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 60 δισ. ευρώ -ή 5,7% του ΑΕΠ- μέχρι το 2013.

Στην Πορτογαλία, ο υπουργός Οικονομικών, Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος, δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να αποδείξει στις αγορές ότι θα μειώσει το έλλειμμα μέχρι το 2013, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης.

Ο κ. ντος Σάντος παρουσίασε το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης, μέσω του οποίου επιδιώκει τη μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2013 έναντι 9,3% πέρυσι. Η κυβέρνηση επιδιώκει ευρεία πολιτική στήριξη του προγράμματος προτού το καταθέσει στις Βρυξέλλες.

Στη Σουηδία, τέλος, η αρχή διαχείρισης δημοσίου χρέους προέβλεψε μικρότερα ελλείμματα τα δύο επόμενα χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου