Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΑΠΕ στην περίοδο του μνημονίου

του Δημήτρη Παπαδημούλη*
            Στη Ελλάδα ιδίως τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν την συνήθεια να παίρνουν λέξεις που έχουν θετικό περιεχόμενο – φορτίο να τις κάνουν συνθήματα και αφού έρθουν στην εξουσία με αυτά τα συνθήματα, αλλοιώνουν το περιεχόμενό τους ή τις μεταφράζουν κατά το δοκούν. Στις εκλογές του 2009 το ΠΑΣΟΚ είχε κατά κόρον χρησιμοποιήσεις τα συνθήματα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» και «πράσινη ανάπτυξη». Ας σταθούμε στο δεύτερο… Δυόμιση χρόνια μετά τις εκλογές η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει ουραγός στην ΕΕ στην διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Η Δανία του Βορρά
Υπάρχει εναλλακτική λύση! Μια σειρά χωρών έχουν αξιοποιήσει εδώ και δεκαετίες τα πλεονεκτήματα που παρέχουν τα νέα επιστημονικά ευρήματα και η τεχνολογία και ήδη απολαμβάνουν περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από αυτήν τους την επιλογή. Η κυβέρνηση της Δανίας έχει στραφεί στην “πράσινη ενέργεια”  και στη μείωση χρήσης  άνθρακα  ως το 2020 με μια συμφωνία που προβλέπει την μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 34%, σε σχέση με το 1990 και την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 12% σε σχέση με το 2006. Στοχεύει επίσης στην παραγωγή του 35% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ανανεώσιμες πηγές, με το 50% να προέρχεται από την αιολική ενέργεια. Στόχος είναι η συγκεκριμένη συμφωνία θα οδηγήσει σε  κάλυψη 100% της ενεργειακής ζήτησης της Δανίας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2050, συμπεριλαμβανομένων  ηλεκτρισμού,  θέρμανσης, βιομηχανίας και μεταφορών.
 «Η Δανία του Νότου» (η Ελλάδα)
Στην Δανία του Νότου, δηλαδή στην Ελλάδα όπως έλεγε προεκλογικά το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου η αντιμετώπιση είναι διαφορετική. Δεν υπάρχουν σαφείς στόχοι, δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, δεν υπάρχει αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας. Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ χάνονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, μπλέκουν με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις διαφόρων κύκλων. Ενδεικτικό παράδειγμα η πρόσφατη ιστορία με την Μόνη Πεντέλης και το φωτοβολταϊκό πάρκο που επιχειρήθηκε να νομοθετηθεί στο Πεντελικό όρος.
Η εκκλησία της Ελλάδας γνωστή για το επιχειρηματικό της δαιμόνιο και για την περιβαλλοντική της ευαισθησία σχεδίαζε τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου έκτασης 3.500 στρεμμάτων στη Πεντέλη (όσο δηλαδή είναι η δομημένη έκταση της Νέας Πεντέλης). Ευτυχώς η επίμαχη τροπολογία δεν έγινε την τελευταία στιγμή δεκτή ως αποτέλεσμα της πίεσης που υπήρξε από κόμματα, αυτοδιοίκητους σχηματισμούς και περιβαλλοντικές ΜΚΟ
Η διαχρονική μας θέση που είναι δημόσια καταγεγραμμένη από την δεκαετία του 1990 όταν πολλοί καταλόγιζαν στον ΣΥΝ «οικολαγνεία» είναι ότι είμαστε υπέρ των ΑΠΕ.  ΑΠΕ σε στέγες, υπόστεγα ιδιωτικών-δημοσιών κτηρίων και κορυφογραμμές οροσειρών (πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων και χωρίς να γίνονται υπερβολές όσον αφορά την προς εγκατάσταση ισχύ). Η ελληνική κοινωνία έχει ένα τεράστιο κοινωνικό χρέος στους κατοίκους της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης και των άλλων ηλεκτροπαραγωγικών περιοχών που επί δεκαετίες πληρώνουν με καρκίνους και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα την ηλεκτροδότηση της χώρας. Η Ελλάδα οφείλει να αλλάξει ταχύτατα το ενεργειακό της μείγμα με μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ. Η αλληλεγγύη της Ελλάδας στις χώρες που πλήττονται ήδη από την κλιματική αλλαγή, μέσα από την ελαχιστοποίηση εκπομπών CO2 πρέπει να είναι έμπρακτη και όχι διακηρυκτική. Η προσαρμογή της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό τοπίο του 21ου αιώνα οφείλει να γίνει τώρα και όχι αύριο.
Αποκεντρωμένη διασπορά των ΑΠΕ
Πολλοί θα μας κατηγορήσουν ότι η αποκεντρωμένη διασπορά των ΑΠΕ που αντιπροτείνουμε στις φαραωνικές μονάδες που προτείνει το ΥΠΕΚΑ είναι ανέφικτη. Μοιάζει με ψέμα για χώρες ενεργειακά – και όχι μόνο- υπανάπτυκτες σαν την Ελλάδα, ωστόσο είναι αλήθεια, το 51% της πράσινης ισχύος της Γερμανίας βρίσκεται στα χέρια των γερμανικών νοικοκυριών !
Σύμφωνα με το «Renewable Energy Magazine» , το 2010, ποσοστό 51% από τα συνολικά 50.000 εγκατεστημένα πράσινα MW της χώρας ανήκε στα γερμανικά νοικοκυριά, με το 40% να αφορά σε μονάδες μεμονωμένων πολιτών και το 11% σε αγρότες. Πρόκειται για ποσοστό το οποίο αντιπροσωπεύει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων (!).
*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι βουλευτής στη Β Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου