Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΟΓΑ: Απάτη από ξενοδοχεία συμβεβλημένα στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού

NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012 00:20
Σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων που είχαν αποστείλει στον ΟΓΑ τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού για την πληρωμή τους, είτε δεν λειτουργούσαν και ήταν κλειστά είτε οι ασφαλισμένοι δεν είχαν μεταβεί ποτέ σε αυτά.
Περιπτώσεις εξαπάτησης ανακοίνωσε ότι εντόπισε ο ΟΓΑ μετά από πανελλαδικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε συμβεβλημένα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού.
Όπως αναφέρει ο ΟΓΑ στη σχετική του ανακοίνωση, από τους ελέγχους αποδείχθηκε πως σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, ενώ είχαν αποστείλει στον Οργανισμό τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΓΑ για την πληρωμή τους, είτε δεν λειτουργούσαν και ήταν κλειστά είτε οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ δεν είχαν μεταβεί ποτέ σε αυτά.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι υπήρξαν περιπτώσεις ασφαλισμένων του Οργανισμού που είτε είχαν πουλήσει τα δελτία τους σε τουριστικά γραφεία είτε τα αντάλλαξαν με εκδρομή στο εξωτερικό. Ακόμη εντοπίστηκαν περιπτώσεις πώλησης δελτίων κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ στο διαδίκτυο έναντι χρηματικού ποσού.
Η Διοίκηση του Οργανισμού έχει ήδη δώσει εντολή για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων και έχει αποστείλει τους σχετικούς φακέλους στον αρμόδιο εισαγγελέα. Παράλληλα, προχώρησε στην αναστολή των πληρωμών των παραβατικών τουριστικών επιχειρήσεων, έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Με εντολή του Διοικητή του Οργανισμού, Παναγιώτη Πέτρουλα, ξεκίνησαν εκτεταμένοι και εντατικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα, σε ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και ασφαλισμένους που έκαναν χρήση των κοινωνικών προγραμμάτων.
Η ζημιά για τον ΟΓΑ δεν έχει εκτιμηθεί στο σύνολό της, όμως η συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος ανήλθε στα 20 εκατ. ευρώ.
Τέλος, η Διοίκηση του ΟΓΑ μελετά την αλλαγή όλου του συστήματος χορήγησης και ελέγχων των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού για την διασφάλιση του δημοσίου χρήματος και των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου