Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Ελληνοαλβανική συμφωνία για θαλάσσιες ζώνες - υφαλοκρηπίδα

Επίσκεψη Καραμανλή στα Τίρανα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 28 Απριλίου 2009 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 28/04/2009 12:16

Δειτε ακομα:

    * Αλβανία: Αίτηση για Ε.Ε.
    * Επίσκεψη Κ. Καραμανλή στην ΑλβανίαVideo
Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και ο Αλβανός ομόλογός του, Σαλί Μπερίσα, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στα Τίρανα.

Παρουσία των πρωθυπουργών των δυο χωρών, κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα, υπογράφηκε χθες, στα Τίρανα, από τους υπουργούς Εξωτερικών, η συμφωνία για το καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Οι κ.κ. Καραμανλής και Μπερίσα αναφερόμενοι στις διμερείς σχέσεις υπογράμμισαν τη σημαντική και ποιοτική, όπως την χαρακτήρισαν, πρόοδο που αυτές έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια.
Κ. Καραμανλής: Νέο κλίμα κατανόησης και εμπιστοσύνης με την Αλβανία.

«Και οι δυο χώρες έχουν κάνει αξιοσημείωτα βήματα για τη δημιουργία ενός κλίματος κατανόησης και εμπιστοσύνης και σε αυτό το πνεύμα η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία αποτελεί έναν ισχυρό δεσμό ζωτικής σημασίας μεταξύ των δυο χωρών μας», πρόσθεσε επ' αυτού ο κ. Κώστας Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός, που πραγματοποιεί από χθες το μεσημέρι επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα, συνεχάρη τον κ. Μπερίσα για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και ο Αλβανός πρωθυπουργός από την πλευρά του τον ευχαρίστησε για την ελληνική βοήθεια στη διαδρομή προς την Ατλαντική Συμμαχία αλλά και στην προσπάθεια για ένταξη της Αλβανίας στην E.E.

«Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Συζητήσαμε με τον κ. Μπερίσα σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αλβανία έναντι της Ε.Ε. Η εφαρμογή των κριτηρίων και των προαπαιτούμενων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες θα διευκολύνει την προσέγγιση με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Η διεξαγωγή εκλογών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το κράτος δικαίου, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων είναι πολύ σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», ανάφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κώστας Καραμανλής.
Σ. Μπερίσα: Πρόοδος σε όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων.

Ο κ. Σαλί Μπερίσα, αναφερόμενος στην ελληνική μειονότητα, είπε ότι η κυβέρνησή του βοηθάει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής της κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών διήρκεσε μισή ώρα και συζητήθηκε όλο το φάσμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Αμέσως μετά ο κ. Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής, Κόμπα Τόπαλι, και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαμίρ Τόπι.

Το απόγευμα μίλησε στο αλβανικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο και την ηγεσία της ελληνικής μειονότητας.

Ελληνοαλβανική συμφωνία για θαλάσσιες ζώνες - υφαλοκρηπίδα - 28/4/2009 7:00:00 πμ (28 April 2009)

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/28/1657402.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου