Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Επιδεινώνει την ύφεση η μείωση του ρυθμού αύξησης των δανείων

Ερωτηματικό οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009 07:00
Η πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη περιορίστηκε ακόμη περισσότερο το Μάρτιο σε αντίθεση με τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα στην περιοχή τον Απρίλιο, με την πορεία των επιτοκίων και τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ να αποτελούν το μεγάλο ερωτηματικό.
Δεν αποκλείει αρνητικό πληθωρισμό τους προσεχείς μήνες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης περιορίστηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα το Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, συνεχίζοντας τη χειρότερη πτώση εδώ και 18 έτη από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία και απειλώντας να επιδεινώσουν την ύφεση.

Ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκε στο 3,2% το Μάρτιο από το 4,3% του Φεβρουαρίου. Τα δάνεια προς μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις μειώθηκαν 0,2% το Μάρτιο από το Φεβρουάριο, ενώ πτώση σημείωσε και ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά αν και σε ετήσια βάση ενισχύθηκε μόλις 0,4%.

Ξεχωριστά στοιχεία από την ΕΚΤ έδειξαν επίσης πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης κατέστησαν πιο αυστηρούς τους όρους δανεισμού στο πρώτο τρίμηνο του έτους, παρότι σε βραδύτερο ρυθμό από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος Μ3 επιβραδύνθηκε στο 5,1% το Μάρτιο από 5,8% του Φεβρουαρίου, χαμηλότερα από το 5,7% που είχαν προβλέψει οικονομολόγοι, γεγονός που ενισχύει το σενάριο για μείωση των επιτοκίων την προσεχή εβδομάδα.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη της αναμενομένης ανάκαμψη της οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη ενδυναμώνει τις ενδείξεις ότι τα χειρότερα για την οικονομία της περιοχής ίσως να έχουν παρέλθει, παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της ύφεσης συνεχίζουν να πλήττουν καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, με βάση στοιχεία της Κομισιόν ενισχύθηκε για πρώτη φορά εδώ και ένα έτος τον Απρίλιο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο, ενώ και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος βελτιώθηκε από το ιστορικό ναδίρ του Μαρτίου, αν και παραμένει σε αρνητικό έδαφος και καταδεικνύει την εξασθενημένη βιομηχανική παραγωγή.

Η ΕΚΤ αναμένεται να πραγματοποιήσει την τελευταία επιτοκιακή μείωση του σημερινού κύκλου της στη συνεδρίαση της 7ης Μαΐου και ίσως επακολουθήσουν περισσότερα μη συμβατικά μέτρα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Reuters. Και οι 79 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα προέβλεψαν μείωση 25 μονάδων βάσης στο 1%.

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο, με το διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ να μην αποκλείει αρνητικό πληθωρισμό τους προσεχείς μήνες, κάτι όμως που, όπως είπε, θα είναι μόνο προσωρινό χωρίς να εγκυμονεί κινδύνους. Ο Αξελ Βέμπερ, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, ζήτησε επίσης να μην υπερεκτιμηθούν τα ελπιδοφόρα μηνύματα από τη βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/30/1658341.htm

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου