Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Δημοκρατία και Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία

Κωστας Καρκαγιαννης

«Η δημοκρατία δεν είναι ούτε ο ταχύτερος ούτε ο απλούστερος τρόπος διακυβέρνησης, αλλά σίγουρα είναι ο ειλικρινέστερος», είπε την Πέμπτη στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Δημήτρης Τσάτσος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και επί μια δεκαετία επιφανές μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής. Ο κ. Τσάτσος μίλησε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο με θέμα το μέλλον της δημοκρατίας στην Ευρώπη.«Εν όψει των ευρωεκλογών και του ιρλανδικού δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισσαβώνας θα προσπαθήσω να ερευνήσω μερικές κατηγορίες κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο κ. Τσάτσος, επιμένοντας ότι στην προσπάθεια υπεράσπισης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος σημασία έχει η επιχειρηματολογία και όχι απλώς η επικοινωνία.

«Η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει διαφορετικό υπόβαθρο απ’ ό,τι στα κράτη-μέλη. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένωση, αλλά και λίκνο του έθνους-κράτους, συνεπώς δεν πρέπει να αποφασίσουν μόνο οι πολίτες, αλλά και τα κράτη-μέλη. Η Ε.Ε. δεν έχει ούτε ομοσπονδιακή δομή ούτε είναι μια διακυβερνητική ένωση, αλλά μια μίξη, μια συμπολιτεία».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τσάτσος στο καθεστώς της συναπόφασης όπου δηλαδή ένας νόμος θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και από το Συμβούλιο Υπουργών. Το δίλημμα αποτελεσματικότητα ή συναπόφαση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, υποστηρίξε ο κ. Τσάτσος. Αναφερόμενος δε στο θέμα της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ενωσης ο κ. Τσάτσος απέρριψε την άποψη πως ό,τι δεν ανταποκρίνεται στο κλασικό μοντέλο της διάκρισης των εξουσιών δεν είναι δημοκρατικό. Αν δεν υπάρχει κυριαρχία του λαού στα κράτη-μέλη, τότε πώς θα υπάρχει στην Ενωση, αναρωτήθηκε.

Την προηγούμενη ημέρα ο κ. Τσάτσος είχε παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το βιβλίο του «The European Sympolity, Towards a New Democratic Discourse» (εκδ. Bruylant), το οποίο αποτελεί την αγγλική έκδοση του βιβλίου του «Η Εννοια της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία» (εκδ. Πόλις). Το βιβλίο προλόγισε ο Ιταλός πρόεδρος κ. Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ενώ για το έργο του κ. Τσάτσου στο Ε.Κ. μίλησε ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας, κ. Μάρτιν Σουλτς.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_02/05/2009_312990


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου