Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Ψευδεπίγραφη στήριξη Αγκυρας σε λύση του Κυπριακού

Εμμένει σε διζωνική από δύο ιδρυτικά κράτη

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2009 07:00
Στη χθεσινή οκτάωρη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κυριάρχησε η διένεξη μεταξύ κυβέρνησης και στρατού, που πυροδοτήθηκε εκ νέου από πρόσφατο νομοθέτημα της κυβέρνησης Ερντογάν το οποίο μειώνει την ισχύ του στρατού.

Την υποστήριξη της Άγκυρας στις συνομιλίες για συνολική λύση του Κυπριακού, επανέλαβε το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίασή του, αναφέρεται ότι η Τουρκία υποστηρίζει τις «εποικοδομητικές προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς», ενώ επισημαίνεται ότι «η λύση θα πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο μιας πολιτικής ισότητας, διζωνικής, από δύο ιδρυτικά κράτη με ισότιμο καθεστώς και μέσα σε ένα νέο συνεταιρισμό με τη συνέχιση των συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας».

Ωστόσο, στη χθεσινή οκτάωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου κυριάρχησε η διένεξη μεταξύ κυβέρνησης και στρατού, που πυροδοτήθηκε εκ νέου από πρόσφατο νομοθέτημα που η κυβέρνηση Ερντογάν προώθησε στη Βουλή και το οποίο μειώνει την ισχύ του στρατού και των στρατοδικείων.

Το νομοθέτημα -που χρειάζεται την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ για να κυρωθεί- προβλέπει ότι οι στρατιωτικοί που προβαίνουν σε απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης θα δικάζονται από ποινικά και αστικά δικαστήρια, όχι στρατοδικεία.

Χθες, ένας ακόμη Τούρκος συνταγματάρχης συνελήφθη ως ύποπτος για συνωμοσία που στόχευε στην υπονόμευση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο Ντουρσούν Τσιτσέκ κατηγορείται για συμμετοχή στο εθνικιστικό δίκτυο Εργκένεκον, το οποίο, σύμφωνα με τις κατηγορίες, επεδίωκε να δημιουργήσει εντάσεις στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση πραξικοπήματος και την απομάκρυνση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από την εξουσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας οι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων διαμαρτυρήθηκαν έντονα, λέγοντας ότι έχουν καταστεί στόχος μιας «μεγεθυνόμενης και οργανωμένης συκοφαντικής εκστρατείας».

Σύμφωνα με την ως συνήθως σιβυλλική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, τα μέλη του Συμβουλίου «εξέφρασαν αγανάκτηση για τις ανακοινώσεις και τα δημοσιεύματα που έχουν στόχο να σπιλώσουν ορισμένους κρατικούς θεσμούς» και προειδοποίησαν πως «τέτοιου είδους ενέργειες δεν θα φέρουν τίποτε καλό στη χώρα».

Ερντογάν και Χάλκη

Νέες βολές κατά Ευρωπαίων ηγετών εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον τουρκικό λαό, υποστηρίζοντας πως «εκμεταλλεύονται την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. για θέματα εσωτερικής τους πολιτικής».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συμπλήρωσε επίσης ότι «η στάση που κράτησαν μερικοί Ευρωπαίοι ηγέτες και πολιτικοί απέναντι στην Τουρκία τραυμάτισε σοβαρά τον τουρκικό λαό και μας αποθάρρυνε».

Εξάλλου, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ραντικάλ», έκθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς τον Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα σημάνει την άρση σημαντικού εμποδίου στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/02/1684665.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου