Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

«Δεν είμαστε Έλληνες, μιλούσαμε... αλβανικά»!

ΤΗ στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα ατενίζει με θαυμασμό το λαμπρό νέο Μουσείο της Ακρόπολης και στέκεται αρωγός στο αίτημα για επιστροφή των Μαρμάρων, «ανθελληνικές απόψεις» των... γνωστών διανοουμένων και καθηγητών (Λιάκου και Δήμου) κάνουν τον γύρο του κόσμου και προκαλούν εδώ το δημόσιο αίσθημα.

Σε άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου γίνεται αναφορά στην άποψη του Ν.. Δήμου, ο οποίος διατυπώνει με σαφώς ειρωνική διάθεση το ερώτημα «εάν έπρεπε να επιστραφούν (σ.σ. τα Μάρμαρα) οι Έλληνες θα ήταν σοφότεροι, καλύτεροι;». Παράλληλα αμφισβητεί το πραγματικό ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα Μάρμαρα, ισχυριζόμενος ότι «άλλα αντικείμενα απίστευτης σημασίας είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα και κανείς δεν τα επισκέπτεται»!

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αντ. Λιάκος σπεύδει να τον... συνδράμει: «Η Ακρόπολη είναι το εμπορικό σήμα μας. Αλλά η ενέργεια που σπαταλάται για την αρχαιότητα χάνεται από τη σύγχρονη δημιουργικότητα». Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Λιάκος υποτιμά τη σημασία της ίδιας της Ακρόπολης χαρακτηρίζοντάς την «εμπορικό σήμα», κάτι σαν την «Κόκα-Κόλα» για τους Αμερικάνους!...

Στο ίδιο άρθρο ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας παραθέτει και άλλες απόψεις του κ. Δήμου που σχεδόν αμφισβητεί την ελληνικότητα των... Ελλήνων, ισχυριζόμενος ότι το όραμα για μια αρχαία Ελλάδα που «κατοικείται από όμορφους, ψηλούς, ξανθούς, σοφούς ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν την τελειότητα» κατά μία έννοια επιβλήθηκε στη χώρα για να δημιουργήσει μια σύγχρονη ελληνική ταυτότητα.

Και σε άλλο σημείο: «Συνηθίζαμε να μιλούμε αλβανικά και να λεγόμαστε Ρωμαίοι, αλλά στη συνέχεια οι Winckelmann, Γκαίτε, Βίκτωρ Ουγκώ, Ντελακρουά, όλοι μας είπαν: “Όχι είστε Έλληνες, απευθείας απόγονοι του Πλάτωνα και του Σωκράτη”. Αν ένα μικρό, φτωχό έθνος έχει ένα τέτοιο βάρος στους ώμους, ποτέ δεν θα ανακάμψει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Λιάκος, που καταθέτει το μέγιστο... απόφθεγμα: «Η ελληνική αρχαιολογία ήταν ανέκαθεν ένα είδος φαντασίας»!

Φθάνει δηλαδή στο σημείο να ισχυριστεί πάνω-κάτω ότι πολλά τμήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού δεν υπήρξαν ποτέ, αποτελούν μύθο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου