Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

«Κατ' εξαίρεσιν» παραχώρηση Άδεια προσγείωσης επί ελληνικού εδάφους σε αεροσκάφος που φέρει τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2009
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ι΄
Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Τρίτη επίκαιρη ερώτηση είναι η με αριθμό 34/25.6.2009 του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κυριάκου Βελόπουλου προς την Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με την «κατ’ εξαίρεσιν» παραχώρηση άδειας προσγείωσης επί ελληνικού εδάφους σε αεροσκάφος που φέρει τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Βελόπουλου αναλυτικότερα έχει ως εξής:
«Στη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα στις 27-28 Ιουνίου αποφασίσατε να επιτρέψετε «κατ’ εξαίρεσιν», όπως δηλώσατε, την έλευση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μιλοσόσκι με αεροσκάφος που φέρει τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ερωτάσθε:
Πώς οδηγηθήκατε σε αυτή την απόφαση δεδομένου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας επώδυνων τετελεσμένων στο θέμα της ονομασίας της γείτονος χώρας;».
Στην ερώτηση του κ. Βελόπουλου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κασσίμης.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Κυβέρνηση έχει στηρίξει με επιτυχία το θέμα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από το σημείο που το παρέλαβε πριν από πέντε χρόνια.
Θέλω, όμως, να πω ότι η FYROM μετείχε στη σύνοδο ενός διεθνούς οργανισμού, που την προεδρεία είχε η Ελλάς. Συμμετείχε ως FYROM. Στον επίσημο κατάλογο, στα καρτελάκια, σε όλα ήταν FYROM.
Αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία του κυρίου συναδέλφου και ιδίως την ανησυχία του, μήπως το να αποδεχθούμε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας ένα αεροπλάνο που έγραφε επάνω «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δείχνει υποχωρητικότητα. Θα το καταλάβαινα, θα συμφωνούσα μαζί του, αν δεν είχε προηγηθεί το Βουκουρέστι, όπου η Ελλάς αμετακίνητα έθεσε την εθνική της θέση και πετύχαμε να συμφωνήσουν μαζί μας όλοι οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ. Και αυτό θεωρώ ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Από κει και πέρα, θέλω να επισημάνω και κάτι. Καμιά φορά έχουμε την τάση και ως λαός να βγάζουμε λίγο τα μάτια μας, διότι την προσγείωση ενός αεροπλάνου που έγραφε έξω στο κύτος του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα την έπαιρναν χαμπάρι μόνο οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας και οι τεχνικοί του αεροδρομίου Κερκύρας. Όμως, με την προβολή που έδωσε στο θέμα ο ελληνικός Τύπος, την πήραν χαμπάρι όλοι.
Και θέλω να ρωτήσω -προς Θεού, δεν έχει καμία σχέση με την ερώτηση που από ευαισθησία κάνει ο κ. Βελόπουλος- το εξής: Με αυτή την τακτική ποιον βοηθάμε; Προεβλήθη μια προβοκατόρικη κίνηση της γείτονος χώρας εκεί που εμείς δεν θα έπρεπε να την προβάλουμε.
Από κει και πέρα, θέλω να επαναλάβω ότι δε φοβούμεθα, κύριε Βελόπουλε, μήπως δώσουμε σημεία υποχωρητικότητας, διότι εκεί που έπρεπε φάνηκε πόσο αμετακίνητοί είμαστε.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο ερωτών συνάδελφος κ. Βελόπουλος έχει το λόγο.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας συμπαθώ ιδιαιτέρως ειλικρινά, αλλά αυτό το «Κανείς δεν αμφισβητεί», επιτρέψτε μου να μην το δεχθώ. Εμείς αμφισβητούμε το αυτονόητο. Στο Βουκουρέστι για το Άνω Πετράλωνα-Κάτω Πετράλωνα θέσατε βέτο, για το άνω, κάτω, πάνω, δεξιά και πλαγίως, όχι για το «Μακεδονία». Ας σταματήσει αυτό το παραμύθι για το Βουκουρέστι.
Και να σας πω και κάτι καλύτερο; Ούτε καν βέτο θέσαμε. Βέτο σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα, το καταθέτω εγγράφως και το απαιτώ. Εκεί, πριν γίνει κουβέντα, το συζητήσαμε. Άρα, λοιπόν, αν λέγεται Άνω Τούμπα ή Κάτω Τούμπα ή Άνω Μακεδονία ή Κάτω Μακεδονία, το «Μακεδονία» παραμένει.
Ακούστε με, καρτελάκια-πολιτική εγώ πρώτη φορά βλέπω. Στα καρτελάκια των τραπεζιών, των Υπουργών… Εδώ είδα ένα αεροσκάφος να προσγειώνεται και να λέει MACEDONIAN AIRLINES. Το καρτελάκι είναι η πολιτική μας;
Και να πω και το εξής: Αφού, λοιπόν, εμείς έχουμε ισχυρή χώρα, γιατί δεν το άλλαξαν οι σκοπιανοί; Ας το άλλαζαν αυτοί που είναι αδύναμη χώρα. Η ισχυρή Ελλάς κάνει πίσω σε μια ανίσχυρη χώρα που λέγεται Σκόπια η οποία προκαλεί. Και θα συνεχίσω. Δεν το κάνατε μόνο εσείς. Tο έκανε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1997 στην Κρήτη με τον Γκλιγκόροφ. Εγώ ήθελα να είμαι ακριβοδίκαιος. Είστε δύο Kόμματα, μια πολιτική εθνικά επιζήμια και τραγελαφική. Τα φορτώνετε όλα στον άλλο.
Εδώ μιλάμε, δηλαδή, για μια πρόκληση κυριολεκτικά και προσπαθούμε να το στρογγυλέψουμε και να το κάνουμε καλό. Ε, δε γίνεται το κακό καλό. Πώς να το κάνουμε;
Ακούστε λίγο, για να ξέρουμε τι λέμε. Έχω μπροστά μου το έγγραφο: «Κατόπιν προφορικών εντολών της κυρίας Υπουργού, επιτράπηκε η προσγείωση», ενώ η υπάλληλος, η κυρία Κανέλλου διαμαρτυρήθηκε και σε λίγες μέρες πήγε σπίτι της η κυρία. Τα έγγραφα τα καταθέτω στη Βουλή. Δηλαδή, η υπάλληλος που ήταν υπεύθυνη της Πολιτικής Αεροπορίας έλεγε «Εγώ δεν το δέχομαι». Την πιέζατε. Προφορική εντολή Υπουργού; Που έχετε δει προφορική εντολή Υπουργού να αλλάζει στην εθνική στρατηγική μας; Έχετε δει πουθενά εσείς προφορική εντολή να ισχύει;
Γραπτή εντολή. Όμως, δεν τολμάτε να στέλνετε έγγραφα, όχι εσείς, αλλά η Κυβέρνηση, διότι μετά πάμε σε μια άλλη διαδικασία. Πάμε σε μια de facto αναγνώριση. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Και να σας πω και κάτι άλλο. Δε θα πω τώρα για τους κωδικούς flight plan κ.λπ., που έγραφαν «Μακεδονία» τα χαρτιά επάνω. Μη μου λέτε εμένα τα έγγραφα. Εδώ μέσα είναι. Θα σας τα καταθέσω. Τα χαρτιά έγραφαν επάνω MACEDONIAN AIRLINES.
Σας λέω, λοιπόν, το εξής. Τι είπε ο Μιλόσοσκι στην Κέρκυρα, όχι τι θα πω εγώ; Να σας πω κάτι; Μπορεί να είμαστε φιλόξενος λαός και να δεχόμασταν όντως το αεροπλάνο και ας έκαναν την υπέρβαση οι κύριοι. Όμως, είπε το εξής: «Πρέπει στο όνομα των Σκοπίων» -«της Μακεδονίας», είπε αυτός- «να αναζητηθεί σε ισότιμη βάση, χωρίς να ζημιωθεί καμία από τις δύο πλευρές και χωρίς να απειληθεί η εθνική ταυτότητα». Το είπε στην Κέρκυρα.
Όταν λέει για εθνική ταυτότητα μιλάει για Μακεδόνες, κύριε Υπουργέ. Και συνεχίζει. Ισότιμη βάση: Η Ελλάδα ίση με τους Σκοπιανούς; Η Ελλάδα ίση με τους παραχαράκτες ψεύτες; Η Ελλάδα ισότιμη; Με ποιον να είμαστε ισότιμοι; Με αυτούς που διεκδικούν κομμάτι της Μακεδονίας;
Και κλείνω. Δεν αμφισβητώ την ευαισθησία σας, αλλά θεωρώ ότι κάνετε τραγικά λάθη. Κάνετε λάθη επί λαθών. Και κάποια στιγμή, όταν κάνουμε λάθη, λέμε και ένα «συγγνώμη, κάναμε λάθος», για να είμαστε και πιο αντικειμενικοί, αν θέλετε πιο χαλαροί στην κριτική μας. Το λάθος είναι μέγιστο, γιατί υπάρχει μια έμμεση αναγνώριση σε ελληνικό έδαφος ενός Υπουργού που προκάλεσε και δυστυχώς, δεν απαντήθηκε από την αρμόδια Υπουργό η πρόκληση. Αυτή είναι η αλήθεια.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κύριε συνάδελφε, δεν είναι όλα ακριβώς, όπως τα λέτε. Και θα σας πω γιατί δεν είναι.
Κατ’ αρχάς, ο επίσημος κατάλογος των προσκεκλημένων και συμμετεχόντων στον ΟΑΣΑ δεν είναι καρτελάκια. Είναι επίσημη συμμετοχή της χώρας. Η επίσημη συμμετοχή ήταν FYROM. Άρα, να φύγουμε λίγο από το πιασάρικο καρτελάκια.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς το είπατε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Μια στιγμή. Έχουμε και άλλα. Εγώ είπα σε όλα τα στοιχεία παντού. Πράγματι τα χαρτιά που έρχονται από τη FYROM, μετά από τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, όσα έρχονται, ακόμα και τα φορτωτικά έγγραφα, ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, παίρνουν σφραγίδα επάνω FYROM και καταγράφονται ως FYROM. Αυτό είναι μια πρακτική από το 1995 η οποία συνεχίστηκε.
Και μη ξεχνάτε, μιλώντας στην αρχή σας είπα ότι η Κυβέρνηση από το σημείο που παρέλαβε την υπόθεση της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ …
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Των Σκοπίων.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Το Μακεδονικό εννοώ. Του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν είναι ώρα για να κάνουμε κουβέντα από το 2004 και πίσω. Η υπόθεση του ονόματος της FYROM, από εκεί που το παραλάβαμε.
Πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα, στο θέμα του βέτο. Ναι, δεν βάλαμε βέτο και θα σας πω γιατί. Έπρεπε σώνει και καλά να τους πούμε «μη συμφωνήσετε μαζί μας για να βάλουμε βέτο»; Πείσαμε τους εταίρους μας. Δεν είναι πιο σημαντικό; Γιατί άθελά σας, μου θυμίζετε πολιτική κάποιων άλλων εποχών «βυθίσατε το ΧΟΡΑ». Η πολιτική μας δεν είναι τσαμπουκάς επί του μπαλκονίου. Η πολιτική μας είναι αποτέλεσμα. Πολύ πιο πιασιάρικο εντός της χώρας θα ήταν να βάζαμε βέτο με μαγκιά, αλλά πολύ πιο αποτελεσματικό εθνικά ήταν να έχουμε πείσει όλους τους εταίρους μας προ της ψηφοφορίας ότι το θέμα δεν θα έρθει, γιατί θίγει εθνικά συμφέροντα. Αντιλαμβάνεστε ότι εκεί ήταν πιο συνετή η πολιτική την οποία κάναμε.
Από εκεί και πέρα, θέλω να σας πω κάτι. Ήταν Σύνοδος Διεθνούς Οργανισμού. Ακόμα και η Τουρκία –η Ελλάς δεν παίζει προκλητικά, παίζει με σύνεση στο διεθνές παιχνίδι- η οποία είναι γνωστή για την προκλητικότητά της σε πάρα πολλές περιπτώσεις, επανειλημμένα έχει δεχθεί την Κυπριακή Δημοκρατία την οποία δεν αποδέχεται, έχει αποδεχθεί την Κυπριακή σημαία…
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι το ίδιο, κύριε Υπουργέ. Μας λέτε διαφορετικά πράγματα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Έτσι είναι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Βελόπουλε, αφήστε τον κύριο Υπουργό να πει την άποψή του. Μην τον διακόπτετε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Όταν είναι Σύνοδος Διεθνούς Οργανισμού και φιλοξενείται μία χώρα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Φυσικά δεν είναι τα ίδιο πράγμα. Όταν είναι Σύνοδος Διεθνούς Οργανισμού λειτουργείς ως Πρόεδρος Διεθνούς Οργανισμού. Φυσικά θα ήταν πολύ κακό για τους συμμετέχοντες να θέσουμε θέμα, αφ’ ης η FYROM εδέχθη να συμμετάσχει ως FYROM, ότι το πρόβλημά μας ήταν τι έγραφε το αεροπλάνο που προσγειώθηκε. Δεν θα ήταν συνετό. Θα δημιουργούσαμε ένα πρόβλημα σε ένα σημείο που δεν χρειαζόταν.
Και σας είπα ότι εάν δεν είχε προηγηθεί το Βουκουρέστι, θα μπορούσα να συνταχθώ μαζί σας. Από την ώρα που έχουμε τη σθεναρά και συγκεκριμένη ανυποχώρητη θέση της κόκκινης γραμμής της Ελλάδος στο Βουκουρέστι, δεν πρόκειται να δώσουμε εικόνα ότι είμαστε υποχωρητικοί. Μην ανησυχείτε. Ευχαριστώ πολύ.

http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=syne090630.txt

1 σχόλιο:

  1. "Από την ώρα που έχουμε τη σθεναρά και συγκεκριμένη ανυποχώρητη θέση της κόκκινης γραμμής της Ελλάδος στο Βουκουρέστι, δεν πρόκειται να δώσουμε εικόνα ότι είμαστε υποχωρητικοί. Μην ανησυχείτε." Γι'αυτό ακριβώς ανησυχώ! Η κόκκινη γραμμή ΆΛΛΑΞΕ κιόλας τον περασμένο Σεπτεμβριο απο erga omnes (για όλα τα φόρα) σε διεθνή χρήση μόνον.

    Μαρκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή