Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Συμφωνία για ελληνο-βουλγαρικό αγωγό

ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Σε συμφωνία για την κατασκευή του νέου αγωγού διασύνδεσης μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora (IGB) κατέληξαν στη Σόφια η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Η συμφωνία επικυρώνεται με μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των εταιριών ΔΕΠΑ, Edison και Bulgarian Energy Holding, σχετικά με τη δημιουργία της εταιρείας κατασκευής και εκμετάλλευσης του αγωγού, καθώς και με τη δημιουργία εταιρείας που θα προμηθεύει, θα διακινεί και θα εμπορεύεται το φυσικό αέριο. Επίσης, υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Bulgarian Energy Holding για τη χρήση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας μας και τη χρήση του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού της Ρεβυθούσας. O νέος αγωγός επιδοτείται με χρηματοδότηση ύψους 45 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι' αυτό κατατίθεται αμέσως από κοινού με τη Βουλγαρία σχετική πρόταση χρηματοδότησης του έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός θα αυξήσει την ενεργειακή δύναμη της χώρας μας, γιατί θα συνδέσει τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας. Έτσι, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, δημιουργώντας ισχυρότερη, ασφαλέστερη και μεγαλύτερη σε όγκο ροή φυσικού αερίου από και προς τη χώρα μας.

Κ. Χατζηδάκης: Στόχος η συνεργασία

Για τον αγωγό και εν γένει ενεργειακά θέματα συζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης με το Ρουμάνο υπουργό Οικονομίας Α. Βιντεάνου στο Βουκουρέστι.

«Μιλήσαμε για θέματα που αφορούν στην αγορά του ηλεκτρισμού. Και μαζί με τους Έλληνες επιχειρηματίες που με συνοδεύουν συζητήσαμε για συνεργασία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα δε για επενδύσεις στη Ρουμανία» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση.

«Συζητήσαμε επίσης και για τον τομέα του φυσικού αερίου. Αυτό που συμφωνήσαμε για το φυσικό αέριο είναι ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τους αγωγούς Ελλάδας-Βουλγαρίας Βουλγαρίας-Ρουμανίας και Ρουμανίας-Ουγγαρίας σαν ένα ενιαίο σύνολο, σαν ένα ενιαίο αγωγό. Αυτό ενισχύει τη συνεργασία των τεσσάρων χωρών και φέρνει Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία πιο κοντά, ενισχύοντας τη γεωστρατηγική τους θέση».

http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=68277


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου