Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Και δεύτερο αιολικό πάρκο από την Enel Green Power

Στη θέση Λίθος της Αχαΐας με ισχύ 18,9MW

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Τρίτη, 14 Ιουλίου 2009 07:00

Σε τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετά τις Ρόκας και Τέρνα εξελίσσεται η Enel Green Power καθώς έθεσε σε λειτουργία νέο αιολικό πάρκο ισχύος 18,9MW στη θέση Λίθος της Αχαΐας ανεβάζοντας την εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας στην Ελλάδα στα 127,4MW.

Oπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά έργο ανανεώσιμων πηγών που έθεσε σε λειτουργία η εταιρεία από την αρχή του έτους, μετά το αιολικό των περίπου 12 MW στη θέση Κουτσούτης της Ρόδου και το υδροηλεκτρικό των 5,5 MW στη θέση Γλαύκος της Αχαΐας.

Η εταιρεία σημειώνει ότι το αιολικό πάρκο Λίθος όπως και όλα τα έργα αιολικής ενέργειας της Enel Green Power στην Ελλάδα εντοπίζονται σε περιοχές με ανεπτυγμένο αιολικό δυναμικό, κυρίως στη Θράκη, όπου η εταιρεία ήδη διαχειρίζεται και λειτουργεί αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 63 MW, καθώς επίσης στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

«Οι δυνατότητες της Ελλάδας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών είναι εντυπωσιακές και ως εκ τούτου αποτελεί για εμάς χώρα στρατηγικής σημασίας» δήλωσε ο Francesco Starace, πρόεδρος της Enel Green Power και συμπλήρωσε ότι «το συγκεκριμένο έργο συνάδει με την επιθυμία μας για ισχυρή ανάπτυξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, στον οποίο ήδη κατέχουμε ηγετική θέση χάρη στην παραγωγή 17,2 δισεκατομμυρίων kWh το 2008 από υδροηλεκτρικά ροής ποταμού, αιολική, ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια.

Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε ηγέτιδα εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ελληνικής αγοράς, αναπτύσσοντας ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο και εφαρμόζοντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες του τομέα. Ως εκ τούτου, τα συγκεκριμένα έργα σηματοδοτούν την απαρχή μια σειράς σημαντικών επενδύσεων της εταιρείας στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, στα «χέρια» της Enel περνά το μερίδιο 25% που διατηρεί η Αcciona στην Endesa (η οποία κατέχει το 50% της Endesa Ελλάς με το υπόλοιπο 50% να το κατέχει ο όμιλος Μυτιληναίου), αφού ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε συμφωνία που προσφέρει στην ιταλική επιχείρηση κοινής ωφελείας τον πλήρη έλεγχο της Endesa. Η Enel όπως έγινε γνωστό θα καταβάλλει στην Acciona μετρητά αλλά και ενεργητικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής αξίας 11,1 δισ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες είχαν ενώσει το 2007 τις δυνάμεις τους για την εξαγορά της Endesa, σε μία συμφωνία που αποτιμούσε την αξία της ισπανικής επιχείρησης κοινής ωφελείας στα 44 δισ. δολάρια. Η συνεργασία ωστόσο αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη, με τις δύο πλευρές να έρχονται σε αντιπαράθεση για το πώς θα διαμοιράσουν το ενεργητικό της Endesa.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/14/1689478.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου