Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Σήμερα η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για τον αγωγό «Ναμπούκο»

Πιέσεις από τις ΗΠΑ για την αποδοχή της Ρωσίας ως εταίρου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2009 07:00

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία για τον αγωγό φυσικού αερίου «Ναμπούκο», πραγματοποιώντας έτσι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος μετά και την απόφαση της Άγκυρας να εγκαταλείψει το αίτημά της για αγορά 15% του αερίου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε όμως ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να λαμβάνει μερίδιο από τα 15 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ο αγωγός, χωρίς να διευκρινίσει το ακριβές ποσοστό.

Ο «Ναμπούκο» θα ενώσει την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία και φιλοδοξία της Ευρώπης είναι να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία. Ο 3.300 χιλιομέτρων αγωγός θα μεταφέρει περίπου 31 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην Αυστρία μέσω της Τουρκίας και των Βαλκανίων, παρακάμπτοντας τη Ρωσία και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2014.

Πιέσεις

Πιέσεις άρχισαν να ασκούν οι ΗΠΑ λίγο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του «Ναμπούκο», υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία είναι ελεύθερη να παρέχει φυσικό αέριο στον αγωγό και ότι οι κυβερνήσεις των χωρών που συμμετέχουν στην πραγματοποίηση του έργου θα πρέπει να την αποδεχθούν ως εταίρο.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης επανέλαβε την αντίθεση της Ουάσιγκτον στην πιθανή μεταφορά φυσικού αερίου από το Ιράν, μέσω του «Ναμπούκο», μετά και τις δηλώσεις της Άγκυρας ότι είναι πολύ πιθανόν να χρησιμοποιηθεί ιρανικό φυσικό αέριο από το έργο. «Δεν πιστεύουμε ότι στην παρούσα φάση το Ιράν θα πρέπει να συμμετέχει στο έργο», δήλωσε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι χώρες που συμμετέχουν στο έργο θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν τη Ρωσία ως νέο εταίρο, ενώ ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να συμμετάσχει στο Ναμπούκο αν κάτι τέτοιο το θεωρήσει ως μια καλή ευκαιρία για την αύξηση των κερδών της.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/13/1689098.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου