Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

20091126 Δρούτσας με το γ.γ. του ΝΑΤΟ για Σκόπια και Ελλη

Δρούτσας με το γ.γ. του ΝΑΤΟ για Σκόπια και Ελληνοτουρκικά

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 07:00

Νίκος Μπέλλος, 339 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1746577
Βρυξέλλες,



Για Σκόπια και Τουρκία συζήτησε, χθες, με το γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στο πλαίσιο επίσκεψης στην έδρα της συμμαχίας, όπου ενημέρωσε τους νατοϊκούς για την Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ (1-2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα).



Ο κ. Δρούτσας συζήτησε και για το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή.

Αναφορικά με τα Σκόπια, ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι η στάση του ΝΑΤΟ παραμένει η ίδια με εκείνη που έλαβε η συμμαχία στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου. Δηλαδή η σύνδεση της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.



Σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Δρούτσας μετέφερε, όπως είπε, στον γ.γ. τον προβληματισμό της Ελλάδας σχετικά με την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο, η οποία αναπόφευκτα έχει επιπτώσεις και στη λειτουργία της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.



Οι παραβατικές πρακτικές των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν συνάδουν με τις σχέσεις δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ και πιθανώς αυριανών εταίρων στην Ε.Ε., ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τον κ. Ράσμουσεν για τα προβλήματα και τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση και του εξήγησε ότι για την Ελλάδα, εμάς, δεν είναι δυνατόν η Συμμαχία να παρακολουθεί παθητικά, διότι έτσι στέλνει λάθος μηνύματα.


Μήνυμα Δ. Δρούτσα σε Τουρκία - ΠΓΔΜ.


Ο κ. Δρούτσας συζήτησε επίσης με το γ.γ. και για το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Του τόνισε -όπως είπε- ότι η Ελλάδα στηρίζει μια λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και με πλήρη σεβασμό στις συνθήκες, στις αρχές, στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, βεβαίως, πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.



Πρέπει να αφήσουμε Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, να συζητήσουν, να διαπραγματευτούν, ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον ως κράτος - μέλος της Ε.Ε., χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, έξωθεν πιέσεις ή ακόμη και απειλές που ακούγονται από κάποιες πλευρές, ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού, επισήμανε στον κ. Ράσμουσεν.



«Η ΠΓΔΜ, αν και έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στις αναγκαίες για την ευρωπαϊκή της πορεία μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, εξακολουθούν μεταξύ άλλων να παραμένουν τα προβλήματα στις σχέσεις καλής γειτονίας», ανέφερε στην παρέμβασή του προς τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος.



ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου