Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Copy of 20091126 Μπορεί ο χρυσός να προσφέρει ασφάλεια;

Μπορεί ο χρυσός να προσφέρει ασφάλεια;

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 07:00

348 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1746409


Μέχρι στιγμής, ο χρυσός φαίνεται να αποτελεί την επόμενη επενδυτική μανία. Η τιμή του έχει καταρρίψει αλλεπάλληλα ρεκόρ τον τελευταίο καιρό, αγγίζοντας και χθες νέα ιστορικά υψηλά στα 1.182,70 δολάρια η ουγκιά στο Λονδίνο, εν μέσω φημολογιών ότι η Ινδία είναι ανοικτή στην αγορά περισσότερου χρυσού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).



Προτού όμως οι επενδυτές σπεύσουν να τοποθετήσουν σε χρυσό ως αντιστάθμισμα στο ενδεχόμενο πληθωρισμού, καλό θα ήταν να αναλογιστούν ορισμένους παράγοντες, όπως συμβουλεύει ο Μπρετ Αρεντς, συντάκτης της WSJ.


Ο πρώτος είναι ότι πέρυσι, όταν η χρηματοοικονομική κρίση έφθασε στο ζενίθ της, οι πληθωριστικές προσδοκίες στις ΗΠΑ κατέρρευσαν, καθώς η αναστάτωση έκανε πολλούς να σκεφθούν το ενδεχόμενο μιας ιαπωνικού τύπου επιβράδυνσης ή ακόμη και επανάληψης της ύφεσης της δεκαετίας του 1930, οπότε οι τιμές είχαν παρουσιάσει κάθετη πτώση. Ο δεύτερος είναι ότι οι ομολογιακές αγορές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί γύρω στο 2,4% τις επόμενες δύο δεκαετίες. Τη στιγμή που πριν από λίγα έτη πίστευαν ότι θα διαμορφωνόταν κοντά στο... 3%.



Το θέμα πράγματι είναι ότι δεν υπάρχει πληθωρισμός -οι τιμές καταναλωτή έχουν υποχωρήσει- και αυτή τη στιγμή η ομολογιακή αγορά δεν διακρίνει πληθωριστικές πιέσεις στο άμεσο μέλλον. Και ένας επενδυτής για να επιτύχει θα πρέπει να δει αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει και όχι αυτό που θα επιθυμούσε ή αυτό που έχει προβλέψει.



Κατά συνέπεια, εάν η ολοένα και αυξανόμενη τιμή του χρυσού μπορεί να πει κάτι για το μέλλον, αυτό δεν είναι πως αποτελεί ένδειξη ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να εκτιναχθεί στα ύψη. Υπάρχουν άλλωστε πολλοί παράγοντες που κρατούν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.



Ο συντάκτης της WSJ επισημαίνει ότι εάν ο χρυσός προσφέρει πράγματι προστασία στον κίνδυνο πληθωρισμού, τότε ίσως θα πρέπει να αποτελέσει επένδυση για αυτούς που έχουν πολύ μεγάλο χρονικό ορίζοντα μπροστά τους, όπως οι κεντρικές τράπεζες. Δεν αποκλείεται ο χρυσός να αποτελέσει την επόμενη επενδυτική μανία, μετά τις μετοχές και τα εμπορεύματα.



Εάν συμβεί αυτό, τότε θα υπάρξει αρκετή κερδοσκοπία στην αγορά. Το να επενδύει όμως κάποιος σε μία «φούσκα» είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από το να στηρίζεται σε ένα ασφαλές καταφύγιο από τον πληθωρισμό.






--
ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΟ 2009.

Κάθε μέρα, κάθε ώρα υπάρχει κάτι νέο στα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΕΠΙΚΑΙΡΑ [http://sotsot36.blogspot.com] + στο ΑΡΧΕΙΟ SOTSOT36 [http://arxeio-sotsot36.blogspot.com] + οπωσδήποτε το "η ζωή μέσα απ'τα μάτια του αρχιτέκτονα" [//bloggerkm2009.blogspot.com]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου