Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Δρούτσας υπέρ Χάγης

Δρούτσας υπέρ Χάγης

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009 07:00
236 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1748079


Tις πάγιες ελληνικές θέσεις για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής διατύπωσε, σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας, ο οποίος επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο είναι ένα νομικό ζήτημα, που πρέπει να επιλυθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Δρούτσας επανέλαβε την ελληνική στήριξη στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, έχει υποχρεώσεις έναντι της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της Ενωσης, στις οποίες περιλαμβάνεται και η υποχρέωση να διατηρεί καλές σχέσεις με τους γείτονές της.

«Αυτό σημαίνει και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, επομένως τη διεύρυνση της Τελωνειακής Ενωσης με όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., άρα και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να δεχτεί κυπριακά πλοία και αεροπλάνα στα λιμάνια και στα αεροδρόμιά της», υπογράμμισε.

Σχετικά με το θέμα της ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε ότι η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι υπόθεση όλων των κρατών - μελών, άρα και της Ελλάδας. «Ενα είναι βέβαιο: προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ είναι η προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας», πρόσθεσε.

Οσον αφορά στη συνάντηση των Πρεσπών, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι «αποτελεί σημαντικό βήμα το γεγονός ότι διεξάγονται και πάλι τώρα τέτοιες επαφές ύστερα από χρόνια, στη διάρκεια των οποίων αποφεύγονταν οι επίσημες συναντήσεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου