Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Επιβολή διαφάνειας μέσω διαδικτύου

Επιβολή διαφάνειας μέσω διαδικτύου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009 07:00
368 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1750626


Τηλεοπτικά μεταδόθηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Την οριστική και αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή διαφάνειας σε όλες τις πράξεις της Δημόσιας Διοίκησης, μέσω της ανάρτησης τους στο διαδίκτυο, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, ομιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Το κύρος των θεσμών χτίζεται από την αξιοπιστία όσων τους υπηρετούν. Η αξιοπιστία κερδίζεται μόνο με πράξεις», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και διακήρυξε: «Όπου και από όποιον ασκείται εξουσία, αυτή θα ασκείται με διαφάνεια, ορατά στους πολίτες. Όλα στο φως, όλα στη δημόσια κριτική και στον έλεγχο. Θέλουμε να γνωρίζει ο πολίτης ποιος αποφασίζει, τι αποφασίζει, τι κόστος έχουν οι αποφάσεις του».

Το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, είναι η επικαιροποιημένη πρόταση που είχε παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, το 2005 κι όπως είπε ο πρωθυπουργός «εάν είχε υιοθετηθεί τότε, η χώρα δεν θα είχε υποστεί όλον αυτό τον κατακλυσμό των σκανδάλων. Ούτε κουμπάροι, ούτε άγονες γραμμές, ούτε ομόλογα, ούτε Βατοπέδι θα ήταν δυνατά, αν τότε μας είχαν ακούσει».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ένα καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση της διαφάνειας» και ανακοίνωσε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι: Νέος εκλογικός νόμος και νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, για να χτυπηθεί το «πολιτικό χρήμα» και επαναβεβαίωσε την εμμονή του στη διαδικασία επιλογής στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση, που εφαρμόζει η κυβέρνησή του.

Γ. Παπανδρέου: Διακυβέρνηση αξιοκρατίας, λογοδοσίας και διαφάνειας.
Ο πρωθυπουργός συνέστησε στους υπουργούς να συνεργάζονται στενά με τους βουλευτές, επισημαίνοντας ότι με τη διαβούλευση θα εντοπίζονται έγκαιρα τυχόν προβλήματα στα προτεινόμενα νομοσχέδιά τους.

ΚΚΕ: Χιλιοπαιγμένο έργο τα περί της διαφάνειας

«Κακοσκηνοθετημένη θεατρική παράσταση» θύμισε σύμφωνα με το ΚΚΕ η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου -όπως αναφέρει- παρουσιάστηκε και το χιλιοπαιγμένο έργο «διακηρύξεις υπέρ της διαφάνειας».

«Ο λαός γνωρίζει την αλήθεια γιατί τη ζει, ότι γίνεται διαρκώς φτωχότερος για να αυξάνονται τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Αν τώρα αυτό γίνεται με λιγότερο αδιαφανή τρόπο το αποτέλεσμα ουσιαστικά δεν αλλάζει», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η δημοσιοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης στο διαδίκτυο μόνο επίφαση της διαφάνειας μπορεί να είναι», προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Τις κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις, όπως αυτές που πάρθηκαν πρόσφατα στο ΕΚΟΦΙΝ, τις λαμβάνουν πάντα σε κλειστές αίθουσες κρυφά από το λαό οι κυβερνήσεις, τα όργανα της Ε.Ε., μαζί με τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου