Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Fwd: Το who is who των επιτρόπων της Ε.Ε.

Το who is who των επιτρόπων της Ε.Ε.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 30/11/2009 12:07
405 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1747994

Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει μπροστά της μεγάλες προκλήσεις. Η ανάκαμψή της από την ύφεση προβλέπεται να είναι ασθενική και συνοδευόμενη από υψηλή ανεργία, πολλά κράτη βλέπουν τα ελλείμματα και τα χρέη τους να διογκώνονται, ενώ οι προσπάθειες για μια παγκόσμια συμφωνία στα μέτωπα του εμπορίου και των κλιματικών αλλαγών βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο. Υπ' αυτές τις συνθήκες ο ρόλος των προσώπων, που καλούνται να αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου τα τέσσερα οικονομικά χαρτοφυλάκια της Κομισιόν, είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ποια είναι όμως αυτά τα πρόσωπα;

Ολι Ρεν - Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων: Ο 47χρονος Φινλανδός θεωρείται ότι είχε μια αρκετά επιτυχημένη θητεία ως αρμόδιος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση. Αν και δεν έχει σπουδές στα οικονομικά, είχε διατελέσει στο παρελθόν οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Φινλανδίας, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικός διαπραγματευτής. Γι' αυτό και επελέγη για τη θέση του ανθρώπου, που θα πρέπει να πείσει τα κράτη-μέλη να επιστρέψουν στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Καλείται επίσης να επιβλέψει την είσοδο νέων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην Ευρωζώνη.

Χοακίν Αλμούνια - Επίτροπος Ανταγωνισμού: Ο 61χρονος Ισπανός ως επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ήταν από τους βασικούς διαμορφωτές της πολιτικής της Κομισιόν έναντι της κρίσης. Συχνά χρειάστηκε να παίξει το ρόλο του «κακού» έναντι των κρατών-μελών, που δεν συμμορφώνονταν με τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας. Τώρα καλείται να διασφαλίσει την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν στις κρατικές ενισχύσεις σε μια περίοδο κατά την οποία οι περισσότερες κυβερνήσεις προσπαθούν να προσφέρουν χείρα βοηθείας σε τράπεζες και μεγάλες βιομηχανίες.

Μισέλ Μπαρνιέ - Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς: Ο 57χρονος Μπαρνιέ είναι στενός συνεργάτης του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί. Η Γαλλία έδωσε σκληρή μάχη παρασκηνιακά για να κερδίσει αυτό το χαρτοφυλάκιο. Και τούτο διότι ο επίτροπος Εσωτερικής έχει την ευθύνη των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι Βρετανοί, που θεωρούν ότι ένα αυστηρό πλαίσιο θα πλήξει το Σίτι του Λονδίνου, θα παρακολουθούν σίγουρα στενά τις πρωτοβουλίες του.

Κάρελ ντε Γκουχτ - Επίτροπος Εμπορίου: Ο 54χρονος Βέλγος έχει διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών στη χώρα του, ενώ είναι σήμερα επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας. Η επιλογή του για το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου θεωρήθηκε μεγάλη έκπληξη. Κύρια αποστολή του θα είναι η αναβίωση του πολύπαθου γύρου της Ντόχα.

Γκέντερ Ετινγκερ - Ενέργεια: 0 56χρονος Γερμανός έχει διατελέσει πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βάδης-Βιρτεμβέργης. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ανατέθηκε σε υποψήφιο της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αποκαλύπτει την αυξανόμενη σπουδαιότητα της ενεργειακής πολιτικής για την Ε.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου