Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Σκοπιανό: Διερευνητικά... στις καλένδες

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009 07:00

Στις καλένδες παραπέμπονται οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, όπως προέκυψε από τη συνάντηση των αντιπροσώπων των δύο πλευρών υπό τον Μάθιου Νίμιτς, προχθές το βράδυ, στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση χαρακτηρίσθηκε ως «διερευνητική», καθώς ήταν η πρώτη στην οποία μετείχε ο νέος διαπραγματευτής των Σκοπίων, πρέσβης Γιόλεφσκι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, οι δύο πλευρές συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων και η συζήτηση ήταν «καλή και ουσιαστική». Δεν ακούστηκαν νέες προτάσεις, ούτε σημειώθηκε αδιέξοδο, αλλά -όπως δήλωσε, στη συνέχεια, ο κ. Νίμιτς- η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε μερικούς μήνες.

Ενδεικτικές ως προς την- αργή- εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ήταν, άλλωστε, οι δηλώσεις του Έλληνα διαπραγματευτή πρέσβη Βασιλάκη.

«Η συνάντηση ήταν ήσυχη, ήταν μια πρώτη επαφή και ανταλλάξαμε διάφορες σκέψεις και νομίζω ότι ο καινούργιος συνάδελφος άρχισε να συνειδητοποιεί τα προβλήματα που υπάρχουν. Από κει και πέρα, τι θα βγει και πώς θα φτάσουμε σ' ένα αποτέλεσμα δεν γνωρίζω», είπε.

«Όπως είπε ο κ. Νίμιτς, γίνονται εκλογές στα Σκόπια, θα γίνουν και εκλογές για τοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ ο νέος πρόεδρος των Σκοπίων δεν πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του πριν τις 15 Μαΐου».

Εξάλλου, την άποψη ότι η ΠΓΔΜ δεν εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις της Ε.Ε., προκειμένου να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και μία εξ αυτών είναι το ζήτημα της ονομασίας, διατύπωσε σε δηλώσεις του σε εφημερίδα των Σκοπίων, ο Τσέχος πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ε.Ε. Μίρεκ Τοπολάνεκ.

 http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/13/1629013.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου