Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Πασαρέλα για την Ντόρα

Περισσότεροι από 40 βουλευτές της ΝΔ έδωσαν το «παρών» στην ομιλία της ΥΠΕΞ με θέμα την εξωτερική πολιτική, η οποία είχε περισσότερο απολογιστικό περιεχόμενο

Επίδειξη πολιτικής ισχύος από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σηματοδότησε η χθεσινή της ομιλία με θέμα «Ελληνική εξωτερική πολιτική, προκλήσεις και προοπτικές».

Η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε τη γνωστή θέση της για την Τουρκία, ότι «πλήρης συμμόρφωση σημαίνει πλήρης ένταξη»

Στην ομιλία της υπουργού Εξωτερικών, η οποία είχε περισσότερο απολογιστικό περιεχόμενο και μορφή διαλέξεως περί εξωτερικής πολιτικής, προσήλθαν περισσότεροι από 40 βουλευτές της ΝΔ αλλά και στελέχη, όχι μόνο από την Α' Αθηνών, ενώ παρατηρήθηκε κοσμοσυρροή με αποτέλεσμα η αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου, όπου διεξήχθη η εκδήλωση του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής», να αποδειχθεί μικρή για να χωρέσει τους παρευρισκομένους.

Να σημειωθεί ότι προκάλεσε αίσθηση τόσο η παρουσία πολλών βουλευτών, σε μία συγκυρία εσωκομματικών διεργασιών στη ΝΔ, όσο και το γεγονός ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε από το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής».

Παρόντες οι υπουργοί Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, οι υφυπουργοί Αθ. Μπούρας, Μ. Βαρβιτσιώτης, Κων. Τασούλας, Χρ. Ζώης, Αθ. Νάκος, Γ. Κοντογιάννης, Π. Καμμένος, Κ. Κιλτίδης, Θ. Κασσίμης, Μ. Παπαδόπουλος, ο βουλευτής και γραμματέας της Κ.Ε. της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης, οι βουλευτές Γερ. Γιακουμάτος, Π. Δούκας, Ιορδ. Τζαμτζής, Γ. Κωνσταντόπουλος, Κων. Αγοραστός, Γ. Αποστολάκος, Απ. Τζιτζικώστας, Παν. Χηνοφώτης. Αλ. Κοντός, Ν. Καντερές, Κυρ. Μητσοτάκης, Ο. Κεφαλογιάννη, Π. Παναγιωτόπουλος, Η. Φωτιάδης, Κατερίνα Παπακώστα, Ελσα Παπαδημητρίου, Δημ. Σαμπαζιώτης, Στ. Νικηφοράκης, Α. Γεροντόπουλος, Κρινιώ Νικολάου, Α. Παυλίδης, Αθ. Γιαννόπουλος, Ευστ. Κωνσταντινίδης, Παν. Σκανδαλάκης και Στ. Κελέτσης. Επίσης, ήταν παρούσα η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου.

Στην εκδήλωση ήταν ακόμη ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γ. Ανδριανός, ο πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Ν. Καραχάλιος, ο διευθύνων σύμβουλός των ΕΛΠΕ και πρώην υπουργός Τ. Χριστοδούλου, ο υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας Δ. Κρανιάς.

Ακόμη, στη χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί δήμαρχοι και μεγάλος αριθμός στελεχών της ΝΔ.

Το «παρών» έδωσαν επίσης ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Λ. Κύρκος.

Ζήτησε συναίνεση
Με αιχμή το σύνηθες αίτημα για «συναίνεση» στην εξωτερική πολιτική, η κ. Μπακογιάννη μίλησε για τη μορφή της... «σύγχρονης πατριωτικής πολιτικής», την οποία καθόρισε ως δημιουργία «ισχυρής οικονομίας, ισχυρής κοινωνίας, ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων και ισχυρών συμμαχιών» (όρους που δεν φαίνεται πάντως να έχει πετύχει η σημερινή κυβέρνηση), ενώ δεσμεύθηκε για διεκδίκηση «νέας εθνικής αυτοπεποίθησης».

Χωρίς να διευκρινίσει ποιες «πολιτικές από αυτές που μας κρατούν δέσμιους του παρελθόντος» πρέπει να εγκαταλειφθούν και ποια είναι τα «στερεότυπα και φοβικά σύνδρομα των οποίων δεν πρέπει να είμαστε όμηροι», η υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στην ανάγκη ενεργού ρόλου της Ελλάδας στην πολυπολική διεθνή σκηνή.

Στον απολογισμό της κυβέρνησης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, αυτό το οποίο ξεχώριζε ήταν βεβαίως το βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, που όμως είχε αποτελέσει προσωπική επιλογή του Κ. Καραμανλή, ενώ γεγονότα όπως η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επί ελληνικής προεδρίας για το Μεσανατολικό είναι προφανές ότι μάλλον υπερτιμούνται σε μία κατώτερη των προσδοκιών κατάληξη της μεγάλης αυτής ευκαιρίας που είχε η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε τη γνωστή θέση της για την Τουρκία, ότι «πλήρης συμμόρφωση σημαίνει πλήρης ένταξη» και ότι η χώρα αυτή θα κριθεί από τους εταίρους όταν έρθει η ώρα (αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί στην καθορισμένη για το 2009 επανεξέταση της Τουρκίας), ενώ στο Σκοπιανό επανέλαβε την ελληνική θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.

Π. ΒΟΝΑΤΣΟΥ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=2472785


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου