Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις εισέρχονται σε νέα τροχιά

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009 07:00

Σε νέα τροχιά μπαίνουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, μετά την αλλαγή ηγεσίας στο Λευκό Οίκο Μια πρώτη συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Χίλαρι Κλίντον, θα έχει στις 25 Φεβρουαρίου η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, όπως ανακοινώθηκε χθες, μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον και με την ιδιότητα της προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ.

Απαντητικές επιστολές προς τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέστειλε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, εκτός από την προώθηση των εθνικών θεμάτων, η κα Μπακογιάννη αναμένεται να δώσει έμφαση στο θέμα των θεωρήσεων, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι κατά την παραμονή της στην Ουάσιγκτον θα ασχοληθεί με το σχεδιασμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, σε απάντηση του συγχαρητηρίου μηνύματός του, ο κ. Καραμανλής έλαβε ευχαριστήρια επιστολή, στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζει την πεποίθησή του για μια συνεργασία «με πνεύμα ειρήνης και φιλίας» και αναφέρεται στο «εύρος των προκλήσεων» που απαιτούν μια «από κοινού δράση».

Επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ επέδωσε χθες στον πρόεδρο τουΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργο Παπανδρέου, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Στην επιστολή του, ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαριστεί τον κ. Παπανδρέου για τις ευχές του, τονίζοντας παράλληλα ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα για τα προβλήματα της περιοχής και την αντιμετώπιση των παγκοσμίων προκλήσεων.

Κατά τη συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου, ο Αμερικανός Πρέσβης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τη νέα προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, έτσι όπως την ανέπτυξε ο αντιπρόεδρος, Τζ. Μπάιντεν, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο Μόναχο.

Εξάλλου, ο γερουσιαστής του Ιλινόις, Ρίτσαρντ Ντέρμπιν, και ο υπουργός Οικονομικών της πολιτείας, Αλέξης Γιαννούλιας, έρχονται, την ερχόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα.

Ανακοινώνοντας τη συνάντησή τους με την Ντόρα Μπακογιάννη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, τη χαρακτήρισε «ενημερωτική» συνάντηση, κατά την οποία θα συζητηθούν ζητήματα, όπως το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια, η ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ και το Μεσανατολικό.

Ερωτηθείς εάν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μεταφέρουν κάποιο μήνυμα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Είναι μια ενδιαφέρουσα και σημαντική επίσκεψη, γίνεται πολύ νωρίς μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Αμερικανική Διοίκηση. Έχει, λοιπόν, τη σημασία της, αλλά θα πρέπει κανείς να δώσει την σωστή κλίμακά της, χωρίς υπερβολές».

 http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/13/1629057.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου