Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

«Κατασκευάζουμε αυτοκίνητο που “καίει” νερό»

Διανύει 50 χιλιόμετρα με ένα ποτήρι νερό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Ένα  ποτήρι  νερό  είναι αρκετό για  να πάρει μπρος ο  κινητήρας του αυτοκινήτου και  του σκούτερ υδρογόνου που  κατασκεύασε ο κ. Γιώργος  Λάγιος. Με το καύσιμο του  μέλλοντος μάλιστα τα επόμενα  χρόνια θα μπορούν οι  καταναλωτές να παράγουν ακόμη  και ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι τους
«”Το υδρογόνο θα αποτελέσει το μέλλον της ενέργειας”: Αυτό λέγαμε πριν από περίπου μία δεκαετία, όταν κανείς άλλος στη χώρα μας δεν το πίστευε». 

Η βενζίνη και το πετρέλαιο είναι δύο λέξεις... άχρηστες για τον κ. Γιώργο Λάγιο. Ο 54χρονος ηλεκτρονικός, αρχίζοντας τις προσπαθειές του στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, κατάφερε να κατασκευάσει οχήματα που διανύουν 50 χλμ. με... ένα ποτήρι νερό. «Και να που τώρα φαίνεται ότι το όραμά μας παίρνει σάρκα και οστά και σε λίγα χρόνια θα αποδώσει καρπούς. Δεν ήταν καθόλου εύκολο στην αρχή. Δεν είχαμε άλλωστε τις γνώσεις για το πώς μπορεί να μετατραπεί το ένα από τα δύο στοιχεία του νερού, το υδρογόνο, σε καύσιμο. Τα μόνα εφόδιά μας ήταν κάποιες θεωρίες και όρεξη για δουλειά», λέει στα «ΝΕΑ». 

Όλα άρχισαν όταν στην εταιρεία του κ. Λάγιου, που κατασκευάζει κλιματιστικά για οχήματα, θέλησαν να φτιάξουν ένα κλιματιστικό το οποίο να χρησιμοποιεί υδρογόνο ως μέσο ψύξης. «Διαπιστώσαμε ότι το στοιχείο αυτό θα μπορούσε να έχει κι άλλες εφαρμογές. Την ίδια περίοδο, ελληνικά πανεπιστήμια έψαχναν, άρχιζαν ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο το υδρογόνο. Έψαχναν λοιπόν εταιρείες που θα τους υλοποιούσαν τα προγράμματα. Έπαιρναν όμως την ίδια απάντηση: “Υδρογόνο; Έπειτα από 20 χρόνια”. Εμείς όμως ξέραμε ήδη για τι πράγμα μιλούσαν», λέει. 
Για περισσότερα κλικ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4508037

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου