Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Web Science Conference 2009: «Society On-Line»

Στην Ελλάδα «γεννιέται» η Επιστήμη του Ιστού
 Ένα πολύ σημαντικό, για τη χώρα μας αλλά και για το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Το Web Science Conference 2009: «Society On-Line», που θα φιλοξενηθεί στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του «Ελληνικού Κόσμου» από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου, είναι το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο αφιερωμένο στην επιστημονική μελέτη των κοινωνικών και τεχνολογικών διαστάσεων του Διαδικτύου ως αυθύπαρκτου και καινοτόμου δημιουργήματος.

Του Παναγιώτη Αθανάσαινα
patha@kathimerini.gr

VIDEO - Γ. Μητακίδης - Μ. Βαφόπουλος

Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, κ. Δημήτρης Εφραίμογλου, αναφέρθηκε σε μερικές από τις παραμέτρους που συνετέλεσαν στη διοργάνωση του Συνεδρίου. Ήδη από το 2003 και κάθε δύο χρόνια, το ΙΜΕ διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμικής Σύγκλισης και Ψηφιακής Τεχνολογίας, με στόχο το διάλογο ανάμεσα στις ανθρωπιστικές επιστήμες, τον πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες. «Τα αποτελέσματα των τριών προηγούμενων συνεδρίων έθεσαν τις βάσεις της συζήτησης για τη χρήση της τεχνολογίας στον πολιτισμό», επεσήμανε ο κ. Εφραίμογλου.

«Πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο κορυφαίοι επιστήμονες από το χώρο της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των κοινωνικών επιστημών, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και του πολιτισμού, θα καταθέσουν τις απόψεις τους για θέματα πολιτισμού και τεχνολογίας, αλλά και για την ανάπτυξη της Επιστήμης του Web», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, καθηγητής Γιώργος Μητακίδης, δίνοντας το στίγμα του Συνεδρίου.

Σχετικά Θέματα
 
 
 
 
 
 
Σχετικά links
 

Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται μερικές από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες στην μέχρι σήμερα πορεία του Διαδικτύου, όπως η η Καθηγήτρια Dame Wendy Hall, Διευθύντρια του Web Science Research Initiative (WSRI), αλλά και ο κ. Jacques Bus, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης για την Αξιοπιστία στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ, με έντονο ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες του καθηγητή Sir Tim Berners-Lee, εφευρέτη του World Wide Web, αλλά και του καθηγητή Ιωσήφ Σηφάκη, του πρώτου Έλληνα που τιμήθηκε με το Βραβείο Turing.

Η πολλαπλή διάσταση του Συνεδρίου αποτυπώνεται και στις θεματικές του ενότητες, που αφορούν μια ευρεία γκάμα πρακτικών και ζητημάτων. Το ηλεκτρονικό εμπόριο και η συμπεριφορά των καταναλωτών στο Web, το κοινωνικό του περιεχόμενο, η εκπαίδευση, η ψυχολογία αλλά και τα μείζονα ζητήματα της ασφάλειας των δεδομένων και της αξιοπιστίας των τεχνολογικών συστημάτων, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια των ομιλιών και συζητήσεων που θα λάβουν χώρα στο «Θέατρον», το νέο κτίριο του «Ελληνικού Κόσμου» που θα φιλοξενήσει το τριήμερο Συνέδριο.

Πολιτισμός και Τεχνολογία στο επίκεντρο

Όσον αφορά τις εφαρμογές στο χώρο του Πολιτισμού, στόχος του φετινού Συνεδρίου, με κεντρικό εισηγητή τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, θα είναι να προβάλλει ζητήματα που αφορούν τη χρήση και διάδοση της πολιτισμικής πληροφορίας μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και τη συμβολή της τελευταίας στη διαμόρφωση ενός πλαισίου σύγκλισης και ανάδειξης των πολιτισμών.

Ο Δ/νων Σύμβουλος του ΙΜΕ, Δημήτρης Εφραίμογλου

Όπως επεσήμανε εξάλλου και ο κ. Εφραίμογλου, «με το στόχο αυτό, εδώ και 15 χρόνια δουλεύουμε συστηματικά, αξιοποιώντας όλο το φάσμα των νέων τεχνολογιών. Αναδεικνύουμε τον Πολιτισμό με τη βοήθεια της Τεχνολογίας. Όμως η τεχνολογία για εμάς είναι κάτι παραπάνω από μέσο και εργαλείο. Είναι οργανικό στοιχείο της ίδιας της πραγματικότητας που διαμορφώνεται», κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΜΕ.

Καλπάζουσα η εξέλιξη των ΤΠΕ

Ο αλματώδης ρυθμός ανάπτυξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) θα εξακολουθήσει να υφίσταται για τουλάχιστον μια ακόμη δεκαετία, εκτιμά ο κ. Μητακίδης. «Κάτι τέτοιο δημιουργεί πολλές προκλήσεις, αλλά και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν» εξηγεί ο ίδιος. Προκλήσεις που αφορούν μεταξύ άλλων ζητήματα κατασκευής υποδομών ικανών να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές απαιτήσεις του Ιστού αλλά και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία των υπολογιστικών συστημάτων.

Μία από τις προσδοκίες του Συνεδρίου, αναλύει ο καθηγητής, είναι να προβλεφθούν όσο νωρίτερα γίνεται μελλοντικές καταστάσεις και πιθανά προβλήματα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν, κατά κάποιο τρόπο, οι μεγάλης κλίμακας αναπροσαρμογές αλλά και οι δυσάρεστες εκπλήξεις. «Οι επιστήμονες από όλα αυτά τα διαφορετικά πεδία θα μάθουν να μιλούν μια κοινή γλώσσα και κατόπιν, με τις ικανότητες που φέρει ο καθένας από το αντικείμενο του, να δουν πως μπορούν να αντιμετωπιστούν στο μέλλον».

Σημείο αναφοράς η Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιώργος Μητακίδης

Η διεξαγωγή του1ο Διεθνές Συνέδριο Web Science στην Αθήνα αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας. Αρχικά, σε επίπεδο αναφοράς της Ελλάδας ως διοργανώτρια χώρα ενός τόσο σημαντικού γεγονότος, μπορεί να λειτουργήσει προτρεπτικά προς τους αρμόδιους φορείς και τους επιχειρηματικούς, ακαδημαϊκούς και διοικητικούς κύκλους, ώστε να εμπλακούν ενεργά στην επένδυση και ανάπτυξη υλικοτεχνικών υποδομών. «Το όνομα της Ελλάδας θα ακούγεται συχνά στο μέλλον, αφού αυτό το 1ο Συνέδριο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς πολλών ερευνών και ομιλιών για αρκετά χρόνια», επισημαίνει ο κ. Μητακίδης.

Παράλληλα, το Συνέδριο θα μεταδίδεται παντού στον κόσμο μέσω Webcast, κατόπιν συνεννόησης με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), γεγονός που στην ουσία θα αυξήσει εκθετικά τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο σχετικά με το ρόλο που θα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει η χώρα στα αμέσως επόμενα χρόνια σε αυτό το πεδίο, είναι η ίδρυση και λειτουργία στη χώρα μας Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Επιστήμη του Web κατόπιν σχετικής απόφασης της Συγκλήτου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τη σημασία του προγράμματος στην εκπαίδευση και διοχέτευση στην αγορά ανθρώπων κατάλληλα καταρτισμένων, εξίσου σημαντικό είναι το ότι πρόκειται για το μοναδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Επιστήμης του Web στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

www.kathimerini.gr

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_12/03/2009_270880

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου