Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Κι' αυτό θα το δούμε και θα το ... απολαύσουμε

Συνάντηση με Χίλαρι επιδιώκει ο Ταλάτ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009 07:00
Η συνάντηση Κλίντον - Ταλάτ υποβλήθηκε ως «προσωπική χάρη» από τον Τούρκο πρωθυπουργό προς την κυρία Κλίντον κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία.

Επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζει περί τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Απ' την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι γνωρίζει και «παρακολουθεί» το θέμα.

Πιο συγκεκριμένα, ενημερωμένες πηγές στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ο Ταλάτ έχει ζητήσει να έχει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, καθώς και με μέλη του Κογκρέσου.

Το αίτημα για συνάντηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών προωθεί και ο ανώτατος σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έχει ήδη επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση με στόχο την προετοιμασία της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία.

Και με Μπαν Κι Μουν

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει ζητήσει να συναντηθεί και με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση δεν έχει διευθετηθεί ακόμη, αλλά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο γενικός γραμματέας έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να τον δει στην Τουρκία, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, οπότε θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση της Συμμαχίας των Πολιτισμών.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» το αίτημα για τη συνάντηση Κλίντον - Ταλάτ υποβλήθηκε ως «προσωπική χάρη» από τον Τούρκο πρωθυπουργό προς την κυρία Κλίντον κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Τουρκία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κα Κλίντον αποδέχθηκε το αίτημα και προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε και η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, η οποία θεωρεί ότι η συνάντηση «θα ενισχύσει τον Ταλάτ στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Παρακολουθούμε το θέμα

«Παρακολουθούμε το θέμα και αυτοί που πρέπει να κινηθούν κινούνται», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Στεφάνου. «Όπως πάντα εξετάζουμε και αναλύουμε τις όποιες εξελίξεις που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο επηρεάζουν και τη δική μας την υπόθεση».

Ως «πρόκληση στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων για τα όσα υπέστησαν από την αμερικανοκίνητη δικτατορία και την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο», χαρακτήρισε την πρόσκληση Ταλάτ στις ΗΠΑ ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου