Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

15 βιομηχανίες για πρόκληση σωματικής βλάβης και θανάτου

18 Ιουν 2009


9 Ιουνίου 2009, της Μαριάννας Τζάννε

Με βαρύτατες ποινές που φτάνουν έως και 10 χρόνια κάθειρξη (βάση του άρθρου 28 του Ν1650) απειλούνται 15 βιομηχανίες-ρυπαντές του Ασωπού μετά την απόφαση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θήβας να τους παραπέμψει εκτός από την ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και με την κατηγορία της πρόκλησης «βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου».


Πρόκειται για μια εξέλιξη που μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί για την παραδειγματική τιμωρία των εγκληματιών του Ασωπού που όλα αυτά τα χρόνια παίζουν κρυφτό με τη δικαιοσύνη και όσες φορές πιάνονται στη «τσιμπίδα» του νόμου διαφεύγουν, με ποινές χάδι.



Το κατηγορητήριο δικαιώνει και τους κατοίκους των Οινοφύτων που μιλούν για τετραπλασιασμό των κρουσμάτων καρκίνου τα τελευταία χρόνια και που μόλις πρόσφατα το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή για τη διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης, ώστε να διαπιστωθούν οι βλάβες που έχει προκαλέσει η ρύπανση στην ανθρώπινη υγεία.
Η δίκη ορίστηκε για τις 24 Ιουνίου (με το σοβαρό ενδεχόμενο της αναβολής) και αφορά τις 15 βιομηχανίες των δήμων Οινοφύτων, Θήβας και Σχηματαρίου, οι οποίες εντοπίστηκαν ύστερα από ελέγχους των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, το καλοκαίρι του 2007.

Όπως είχε διαπιστωθεί τότε οι ενέργειες των εταιρειών αυτών προκάλεσαν ανεπανόρθωτη βλάβη στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της περιοχής από την ανεξέλεγκτη ρίψη βιομηχανικών αποβλήτων.


Πλήθος εγκαταστάσεων λειτουργούσαν χωρίς εγκεκριμένες άδειες, άλλες παραβίαζαν συστηματικά τους εγκεκριμένους όρους ενώ ως επί το πλείστον παρατηρήθηκε πλημμελής διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων με αποτέλεσμα ολόκληρη η περιοχή να μολυνθεί με εξασθενές χρώμιο.


Το κατηγορητήριο του Εισαγγελέα είναι κόλαφος για τις επιχειρήσεις της περιοχής καθώς διαπιστώνει ότι η ρύπανση που προκλήθηκε συνιστά «κίνδυνο βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου των κατοίκων των όμορων περιοχών», τονίζοντας ότι «… ενώσεις εξασθενούς χρωμίου έχουν χαρακτηριστεί ως ισχυρά τοξικές, καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες, βλαπτικές στην αναπαραγωγή, οξειδωτικές για το περιβάλλον».

Οι σχετικές κλήσεις έχουν σταλεί στους υπευθύνους και ήδη σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα νομικά επιτελεία των κατηγορουμένων ξεσκονίζουν τα παράθυρα του νόμου, αναζητώντας έξοδο διαφυγής!


Οι 15 υπόλογες βιομηχανίες είναι:


Εuropa Profil Αλουμίνιο ΑΒΕ
Αluminco
ICR Ιωάννου ΑΒΕΕ
ΠΡΟΤΑΛ ΑΒΕΕ
Γαλβανιστήρια Ελλάδας ΑΒΕΕ
Berling ΑΒΕΕ-Kυριάκος Κωνσταντινίδης
Viometale ΑΒΕΕ
EΛΒΑΛ
Μ.Ι Μαίλλης ΑΕΒΕ
ΒΑΦΙΚΗ ΑΕ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΡ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ
PROFILCO AE
MΑΣΤΕΡΟΣΟΛ-Ν.Χουστουλάκης ΕΠΕ
ΕΑΒ
BLK Βιομηχανία Αλουμινίου ΑΕ

http://oikomargarita.blogspot.com/2009/06/15.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου