Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

«Ναι μεν αλλά» από τις Βρυξέλλες

Έμπρακτη αλληλεγγύη ζητεί η Ντόρα

Του Νίκου Μπέλλου

Συμπαράσταση από πολλές χώ­ρες-μέλη, αλλά και επιφυλάξεις ως προς το οικονομικό σκέλος και την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία συ­νάντησε η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών για το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Το σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής (18-19 Ιου­νίου στις Βρυξέλλες) δεν κρίνεται προς το παρόν ικανοποιητικό από την κυβέρνηση, διότι δεν ικανο­ποιούνται πλήρως οι ελληνικές επιδιώξεις.

Σύνορα

Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτε­ρικών, η επίδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα πρέπει να γίνει κατ' αρχήν με αναβάθμιση του ευρωπαϊκού οργανισμού διαχεί­ρισης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., δηλαδή του Frontex, με περισσότερη παρουσία πλοίων στο Αιγαίο, αλλά και με οικονο­μική συμμετοχή στη διαχείριση των μεταναστών. Αναφορικά με το σχέδιο των συμπερασμάτων πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες αναφορές στις συνθήκες επαναπατρισμού, με συμφωνίες που θα υπογράψει η Ε.Ε, με τις χώρες προέλευσης. Επί­σης, είναι απαραίτητο να υπάρξει αναφορά σε συγκεκριμένες χώρες, τονίζοντας ότι αυτές από τις οποί­ες είτε διέρχονται είτε προέρχονται λαθρομετανάστες είναι η κυρίως η Τουρκία και η Λιβύη. Τέλος, να υπάρχει οικονομική υποστήριξη για τη διαχείριση του προβλήμα­τος εντός του ελληνικού εδάφους. Πάντως, είναι προφανές ότι χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία, δεν επιθυμούν περαιτέρω αύξηση των κοινοτικών δαπανών, οι οποίες για τη διαχείριση των εξωτερικών συ­νόρων έχουν καθοριστεί σε 1,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2008-2013. Στην Ελλάδα αναλογούν μόλις 148 εκατ. ευρώ για το σύνολο της επταετίας.

Απροθυμία υπάρχει επίσης στο να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία, παρότι υπάρχει ο «μοχλός» πίεσης που είναι οι ενταξιακές διαπραγ­ματεύσεις με τη χώρα αυτή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Πιέζει «27» και Τουρκία για τη λαθρομετανάστευση

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΦΙΣΕΡ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

Της Κύρας Αδάμ

Και νέα προσπάθεια να συζητηθεί το θέμα της αντιμετώπισης του κύματος λαθρομεταναστών -κυρίως από την Τουρκία- προς την Ελλάδα στη σύνο­δο κορυφής της Ε.Ε. την προσεχή Πέ­μπτη, κατέβαλε χθες ο πρωθυπουργός κατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον προεδρεύοντα της Ε.Ε., πρωθυ­πουργό της Τσεχίας Γιαν Φίσερ.

Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία του Τσέχου προεδρεύοντος της Ε.Ε., στο πλαίσιο του γύρου τηλε­φωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέ­τες.

Στόχος της Αθήνας είναι να αναβαθμι­στεί το θέμα στο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. ώστε να υπάρξουν συγκεκριμέ­νες δεσμευτικές αναφορές στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Δεν ικανοποιεί

Μέχρι στιγμής, όμως, σύμφωνα και με τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη με­τά το χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξω­τερικών της Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι εταίροι παρουσιάζουν κείμενο συμπερασμάτων που δεν ικανοποιεί πλήρως την ελληνική πλευρά.

Οι δυσκολίες φαίνεται ότι επικεντρώ­νονται στην απροθυμία των εταίρων να υιοθετήσουν σκληρή γλώσσα προς την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να αρνεί­ται την υλοποίηση της Συμφωνίας Επα­νεισδοχής Λαθρομεταναστών, που έχει υπογράψει με την Ελλάδα από το 2001.

Παραλλήλως, η κυβέρνηση βρίσκε­ται σε διμερή διαπραγμάτευση αυτές τις ημέρες με την κυβέρνηση Ερντογάν για το ίδιο θέμα. Ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, πρέ­σβης Κ. Μπίτσιος, βρίσκεται ήδη στην Άγκυρα, σε μια προσπάθεια συνεννόη­σης με τις τουρκικές Αρχές.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρό­σωπο, αρωγοί στην προσπάθεια της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της λα­θρομετανάστευσης είναι μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Μάλτα), αλλά και άλλοι εταίροι, που συμφωνούν ότι το θέμα απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

... αλλά οι εταίροι δείχνουν απρόθυμοι για λήψη μέτρων

Του Κώστα Μοσχονά

Οι εταίροι στην Ε.Ε. συμφωνούν ότι εί­ναι σημαντικό το θέμα της λαθρομε­τανάστευσης και πρέπει να συζητηθεί στη διήμερη σύνοδο κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά οι περισσό­τεροι δεν επιθυμούν ουσιαστική συζήτη­ση και κυρίως τη λήψη συγκεκριμένων μέ­τρων.

Μια πρώτη εικόνα για το τι αναμένεται στη σύνοδο κορυφής σχετικά με το θέμα της λαθρομετανάστευσης δόθηκε χθες στη σύνοδο των ΥΠΕΞ. Πολλά λόγια, αλλά όλοι βγάζουν λίγο-πολύ την ουρά τους έ­ξω όταν τίθεται ζήτημα λήψης συγκεκρι­μένων μέτρων. Εκτός φυσικά από τις 4 ά­μεσα ενδιαφερόμενες χώρες, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο.

Η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη αναγνώ­ρισε ότι «δεν ικανοποιεί τις επιδιώξεις της Ελλάδας» το σχέδιο του κειμένου των συ­μπερασμάτων σχετικά με την αντιμετώπι­ση της λαθρομετανάστευσης. Βέβαια, «η Ελλάδα βρήκε μεγάλη υποστήριξη από πολλές χώρες -της Μεσογείου, αλλά και α­πό την κεντρική και βόρεια Ευρώπη- οι ο­ποίες συμφώνησαν με τη βασική θέση της χώρας μας, ότι το ζήτημα της λαθρομετα­νάστευσης και η διαχείρισή του απαιτεί ευ­ρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία θα πρέπει να επιδειχτεί στην πράξη». Αλλά η υπο­στήριξη αυτή περιορίστηκε σε λόγια.

Σύμφωνα με την υπουργό, «η ευρωπαϊ­κή αλληλεγγύη θα πρέπει να γίνει κατ' αρ­χήν με αναβάθμιση του ευρωπαϊκού ορ­γανισμού διαχείρισης των εξωτερικών συ­νόρων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Frontex, δηλαδή με περισσότερη παρου­σία πλοίων στο Αιγαίο, αλλά και με οικο­νομική συμμετοχή στη διαχείριση των με­ταναστών». Επιθυμία της Ελλάδας, είπε, εί­ναι «να υπάρξουν συγκεκριμένες αναφο­ρές στις συνθήκες επαναπατρισμού, με τις συμφωνίες που θα πρέπει να υπογράψει η Ε.Ε. με τις χώρες προέλευσης».. Ποιες είναι αυτές οι χώρες; Η Τουρκία και η Λιβύη. Και προς το παρόν τουλάχιστον οι περισσότε­ροι από τους εταίρους δεν θέλουν να πιέ­σουν τις χώρες αυτές, ιδίως την Τουρκία. Η πρωτοβουλία, λοιπόν, των Κ. Καραμαν­λή και Σ. Μπερλουσκόνι να συζητηθεί το θέμα της λαθρομετανάστευσης την Παρα­σκευή το πρωί κινδυνεύει να καταλήξει σε μια γενικόλογη αναφορά, χωρίς τίποτε το συγκεκριμένο...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Στην τελική ευθεία για κατάργηση της βίζας

Της Κύρας Αδάμ

Στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει πλέον το θέμα της κατάργησης της αμερικανικής βίζας για τους Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο πε­ριθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυ­ρα, στις 26 Ιουνίου, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Ντ. Μπακογιάννη και Χίλαρι Κλίντον, αναμένεται να υπογράψουν ένα είδος «προκαταρκτικής συμφωνίας» για την εφαρμογή και στην Ελλάδα του προγράμματος «visa waver».

Όπως είναι γνωστό, οι ελληνοαμερικανικές διαπραγμα­τεύσεις για την κατάργηση της αμερικανικής βίζας και στην Ελλάδα συνεχίζονται τα τελευταία χρόνια, με εκπεφρασμέ­νη τη βούληση της υπουργού Εξωτερικών να έχει οπωσδή­ποτε αποτελέσματα επί υπουργίας της.

Η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ε.Ε., δεν έχει συ­μπεριληφθεί στην ήδη υπάρχουσα συμφωνία ΗΠΑ - Ε.Ε. για την κατάργηση της αμερικανικής βίζας.

Έτσι, η Αθήνα έχει αναγκαστεί να διαπραγματευτεί διμε­ρώς με την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του «αναθεωρημένου προγράμματος» «visa waver», με όρους δυσμενέστερους α­πό την υπάρχουσα αμερικανοευρωπαϊκή συμφωνία.

ΤΑ ΝΕΑ

Ευρωσυγχωροχάρτι στον Αττίλα

Προκλητικές δηλώσεις από τον Φερχόιγκεν

Του Γιώργου Τσαλακού

ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ στην Τουρκία έ­δωσε από τη Λευκωσία ο αντι­πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επι­τροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν, τόσο για τον στρατό κατοχής που δια­τηρεί στην Κύπρο όσο και για την ενταξιακή της πορεία.

Ο κ. Φερ­χόιγκεν εμφα­νίσθηκε προ­κλητικός και κυνικός σε συνέντευξη Τύ­που μετά τη συ­νάντηση με τον Πρόεδρο Χρι­στόφια και άλ­λους αξιωμα­τούχους... Α­παντώντας σε ερωτήσεις δημο­σιογράφων, ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως για το γεγονός ό­τι υπάρχει ακόμα τουρκικός στρα­τός κατοχής στην Κύπρο ευθύνο­νται οι Ελληνοκύπριοι και το «ό­χι» που είπαν στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. «Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω», είπε ο κ. Φερ­χόιγκεν, «πως η τουρκική κυβέρ­νηση το 2004 στήριξε πλήρως το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ, το οποίο, αν δεν κάνω λάθος, προέ­βλεπε στρατιωτική παρουσία 600 μόνο στρατιωτών. Το υποστήριξε πλήρως, όπως και η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων. Οπότε δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπο­ρούμε να ενοχοποιήσουμε την ε­νταξιακή διαδικασία ή τις δια­πραγματεύσεις με την Τουρκία».

«Κακή τύχη»

Ο κ. Φερχόιγκεν, ο οποίος το 2004 είχε διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην τελική φάση των δια­πραγματεύσεων για το σχέδιο Α­νάν, είπε επίσης πως η κατάστα­ση στην Κύπρο ήταν πολύ γνωστή όταν η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση συναίνεσαν να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και άφησε να εν­νοηθεί ότι δεν δικαιολογούνται τώρα οι διαμαρτυρίες για την πα­ρουσία του τουρκικού στρατού κα­τοχής στην Κύπρο. Ο Ευρωπαίος επίτροπος προχώρησε ακόμη πε­ρισσότερο τη σειρά των προκλή­σεών του. Χαρακτήρισε κακή τύ­χη τον ενταφιασμό του σχεδίου Α­νάν από τους Ελληνοκυπρίους, αν και υποστήριξε ότι έστω και υπό αυτές τις συνθήκες δεν ήταν λά­θος η ένταξη της Κυπριακής Δη­μοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένω­ση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχε­τικά με τη δήλωση που είχε κάνει το 2004, ότι είχε εξαπατηθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο α­ντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ε­πιτροπής είπε πως αυτά ανήκουν στο παρελθόν και την Ιστορία και δεν υπάρχει λόγος να πάρει μέρος σε αυτήν τη συζήτηση, αφού ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι νε­κρός.

ΕΘΝΟΣ

Τουρκική πρόκληση και στη Σάμο

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Δύο Καναντέρ που επιχειρούσαν στο νησί δέχτηκαν μέσω του ασυρμάτου προειδοποίηση ότι πετούν σε «τουρκικό χώρο»

Του Δήμου Βερύκιου

Μέχρι και την πτήση των πυροσβεστικών αεροσκαφών που την περασμένη τετάρτη επι­χειρούσαν στη Σάμο έφτα­σαν στο σημείο να αμφισβη­τήσουν οι Τούρκοι! Σύμφω­να με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του «Έθνους», κατά τη διάρκεια της πτήσης των δύο CL-215 που επιχει­ρούσαν στη Σάμο υπήρξε φραστική... παρενόχληση α­πό την τουρκική Πολεμική Αεροπορία! Μέσω ασυρμά­του ακούστηκαν οι Τούρκοι αξιωματικοί να χαρακτηρί­ζουν «τουρκικό χώρο» την περιοχή που πετούσαν τα ελ­ληνικά πυροσβεστικά αερο­σκάφη!!

Η νέα αυτή τουρκική πρό­κληση εντάσσεται στο κλίμα όξυνσης των ελληνοτουρκι­κών σχέσεων που καλλιεργεί συστηματικά το τελευταίο χρο­νικό διάστημα το στρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα είχε προη­γηθεί:

- Η αμφισβήτηση της επι­χείρησης έρευνας και διά­σωσης από ελληνικά μέσα στο σύμπλεγμα των Δωδε­κανήσων με επίκεντρο το Φαρμακονήσι!

- Η συνεχιζόμενη χαμηλή πτήση των τουρκικών μαχη­τικών πάνω από τα κατοικη­μένα νησιά (Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι).

- Η παρουσία και εμπλοκή τουρκικών μαχητικών σε δε­σμευμένες περιοχές που διε­ξάγονται ελληνικά αεροναυ­τικά γυμνάσια.

- Η εμφάνιση στις 6 Ιουνίου τουρκικής κανονιοφόρου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέ­ας και Εύβοιας ενώ ξεκινού­σε η ελληνική άσκηση «Κα­ταιγίδα», όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα».

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πε­νταγώνου, ολοένα και πε­ρισσότερο γίνεται σαφές ότι η Τουρκία με τη σκληρή στά­ση που τηρεί το τελευταίο πε­ντάμηνο επιχειρεί να κατα­δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι έχει ουσιαστικό λόγο και παρουσία σε ολόκληρο το Αρχιπέλαγος!

Δίαυλος

Παρ' όλα αυτά η ελληνι­κή στρατιωτική διπλωματία υπό την καθοδήγηση του ΥΠΕΞ συνεχίζει να διατηρεί α­νοιχτό τον δίαυλο επικοινω­νίας με τους Τούρκους στρα­τηγούς, οι οποίοι συνηθίζουν άλλα να λένε και άλλα να πράττουν...

Είναι αξιοσημείωτο δε ό­τι δύο μόλις εικοσιτετράω­ρα μετά την αμφισβήτηση της επιχείρησης που εκτε­λούσαν την περασμένη Τε­τάρτη τα ελληνικά πυρο­σβεστικά αεροσκάφη στη Σάμο, ο Β. Μεϊμαράκης έ­σπευδε στις Βρυξέλλες να ε­γκρίνει τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, άρα και την εκ πε­ριτροπής ανάληψη της δι­οίκησης του Συμμαχικού Στρατηγείου της Λάρισας από Τούρκο πτέραρχο!!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Ντόρα: Υπέρ της επίσπευσης της λύσης για το Μεσανατολικό

Την ανάγκη επίσπευσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή τόνισε η Ελλάδα διά της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακο­γιάννη στο Συμβούλιο Γενι­κών Υποθέσεων στο Λου­ξεμβούργο, όπου κυριάρχη­σε το Παλαιστινιακό στον απόηχο των τελευταίων δηλώ­σεων Ομπάμα και Νετανιάχου.

Οι αντιδράσεις της διε­θνούς κοινότητας στην ομι­λία του Ισραηλινού πρωθυ­πουργού, ο οποίος για πρώτη φορά αποδέχθηκε την ίδρυ­ση παλαιστινιακού κράτους, ήταν ανάμεικτες, καθώς ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έθε­σε πολλές προϋποθέσεις.

Το Μεσανατολικό συζη­τήθηκε και το βράδυ στο πλαί­σιο του ανεπίσημου δείπνου, το οποίο παρέθεσε ο Ισπα­νός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Μορατίνος σε Ευρω­παίους και Άραβες ομολό­γους του (μεταξύ των οποίων και ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων) και όπου η κ. Μπακογιάννη είχε την πρώ­τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβού­τογλου.

Εκτός από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο Συμ­βούλιο Γενικών Υποθέσεων συζητήθηκε η κατάσταση στο Ιράν μετά την επανεκλογή Αχμαντινετζάντ για την οποία τονίστηκε η ανάγκη αυτοσυ­γκράτησης και βέβαια η αντι­μετώπιση της λαθρομετανά­στευσης, με την Ελλάδα και την Ιταλία να ζητούν την τήρη­ση συμφωνιών επανεισδο­χής από Τουρκία και Λιβύη, την οικονομική συμμετοχή όλων των χωρών και την ενερ­γοποίηση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής με περιπολίες πλοίων στη Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου